De ce încărunțim: Am putea preveni albirea părului?

0
165

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, observăm apariția treptată a părului gri; deși tindem să atribuim această transformare procesului natural de îmbătrânire, cauza ei a rămas mult timp un mister.

Un nou studiu publicat în Nature, realizat de cercetătorii de la NYU Grossman School of Medicine, sugerează că anumite celule stem care se „blochează” ar putea fi motivul din spatele albirii părului de-a lungul anilor.

Concluziile studiului

Pe scurt, celulele stem au capacitatea unică de a se dezvolta în diferite tipuri și joacă un rol crucial în creșterea foliculilor de păr, în special cele melanocite (McSC) fiind responsabile pentru producerea pigmenților proteici care conferă culoarea părului; ele se deplasează continuu între diferite compartimente ale foliculilor de păr, trecând prin diferite stadii de maturare, iar pe măsură ce podoaba capilară crește, cade și se regenerează în timp, tot mai multe McSC-uri devin depozitate într-un compartiment de celule stem numit „umflarea foliculului de păr”.

Astfel, în loc să se maturizeze și să se întoarcă la locația lor inițială, aceste McSC-uri blocate nu reușesc să se regenereze în celule producătoare de pigment, ceea ce duce la albirea părului.

Am putea evita albirea părului?

În experimentele de laborator efectuate pe șoareci, cercetătorii au observat că numărul foliculilor de păr cu McSC blocate a crescut semnificativ după ce părul a fost îmbătrânit fizic prin smulgere și recreștere forțată. Datorită tehnicilor de vizualizare 3D in vivo și tehnologiilor de secvențiere a ARN, au reușit să urmărească și să găsească celulele în timp real, pe măsură ce îmbătrânesc și se deplasează dintr-un compartiment în altul al foliculului de păr, maturizându-se și devenind din nou celule stem.

Datele colectate demonstrează că, în timp, pe măsură ce părul cade și crește iar, tot mai multe celule stem își pierd capacitatea unică de a se mișca în sus și în jos în foliculul de păr și rămân prinse în umflarea zonei suprabulbare, nu se maturizează și nu pot coborî în zona germinativă a bulbului unde proteina WNT le-ar fi indus să se transforme în melanocite care produc pigment.

„Studiul nostru se adaugă la înțelegerea noastră de bază a modului în care celulele stem melanocite funcționează pentru a colora părul”, spune autorul principal al studiului Qi Sun, postdoctoral la NYU Langone Health din New York.

Conform sursei citate, noile mecanisme descoperite ridică posibilitatea ca aceeași poziționare fixă ​​a celulelor stem melanocite să indice o cale impotetică de inversare sau prevenire a albirii părului uman, ajutând celulele blocate să se miște din nou între compartimentele foliculilor de păr în curs de dezvoltare.

Cercetările ulterioare se vor concentra pe găsirea modalităților de a restabili mișcarea McSC-urilor sau de a le muta fizic înapoi în compartimentul germenilor unde pot produce pigment; dacă au succes, aceste descoperiri ar putea duce la modalități de a inversa sau de a preveni încărunțirea părului.

Încărunțirea: McSC-urile, incapabile să se regenereze sau să se maturizeze în melanocite producătoare de pigment

Cercetătorii au descoperit că McSC-urile blocate au încetat să se regenereze din cauza lipsei de expunere la semnale care altfel le-ar fi permis să producă pigment în noi foliculi de păr.

În același timp, alte McSC, care au continuat să se miște între umflătura foliculului și germenii de păr, și-au păstrat capacitatea de a se regenera, de a se maturiza în melanocite și de a produce pigment pe parcursul celor doi ani de studiu.

„Pierderea funcției asemănătoare cameleonului din celulele stem melanocitelor este cea care poate fi responsabilă pentru albire și pierderea culorii părului”, pecizează investigatorul principal al studiului Mayumi Ito, profesor la Departamentul de Dermatologie Ronald O. Perelman și Departamentul de Celulă. Biologie la NYU Langone Health.

Articolul precedentTatuajele pot cauza cancer? Un studiu recent avansează temeri serioase
Articolul următorSoluție pentru tratarea superbacteriilor: Medicamentele pe bază de aur