De ce este important sa ne vaccinam antigripal anual? Dr. Alexis Cochino, presedintele Asociatiei de Proimunizare, explica

0
76

Vaccinarea antigripala in fiecare an este importanta, pe de o parte pentru ca imunitatea indusa de vaccin sau de boala dureaza putin, iar pe de alta pentru ca tulpinile virusului gripal care dau epidemii se schimba de la an la an. Este mesajul dr. Alexis Cochino, presedintele Asociatiei Proimunizare, medic primar pediatrie, specialist alergologie si imunologie, intr-un interviu pentru SanatateaTV.ro.

” Imunitatea indusa de vaccin sau de boala dureaza cativa ani, putini. Din cauza asta este important si necesar sa ne vaccinam in fiecare ani, precum si din cauza faptului ca tulpinile care circula se schimba de la an la an, astfel incat tulpinile care au dat anul acesta epidemii, la anul nu vor mai face acest lucru si vor fi alte tulpini”, a declarat el.

”Partea minunata este ca putem sa antrenam sistemul imun, inainte de a se intalni cu infectia propriuzisa, prin ceea ce se numeste vaccinare. Astfel, daca ne intalnim cu microbul respectiv – in cazul gripei cu virusul gripal – sa avem deja anticorpii formati, care sa poata neutraliza virusul, astfel incat sa nu facem infectia si boala”, a adaugat Alexis Cochino.

El a atras atentia ca niciun vaccin nu poate sa ofere protectie in proportie de 100%.  ” Evident, nici vaccinul antigripal nu face exceptie, dar scade foarte mult riscul de a face boala, scade foarte mult riscul de a face forme severe de boala si respectiv de a muri din cauza acestei infectii”, a spus el. Iar populatia pare receptiva. ” Am o gramada de pacienti care ma intreaba cum sa se vaccineze, cum sa isi vaccineze copiii antigripal (…). Cea mai potrivita perioada pentru vaccinare este la inceputul sezonului rece, adica lunile octombrie, poate noiembrie”, potrivit lui.

Dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul grupului de vaccinologie din cadrul Societatii Nationale de Medicina de Familie, a declarat ca ” au fost disponibile 200.000 de doze de vaccin gripal tetravalent pe piata libera, care s-au epuizat pana pe data de 15 octombrie”. ”in anii precedenti, numarul acestora era mai mic pe piata libera si nu se epuiza nici pana in ianuarie. Acesta este un indicator clar in ceea ce priveste nivelul de incredere al populatiei in vaccinul gripal”, a mai spus el.

Aceasta, in conditiile in care, in sezonul trecut, in Romania s-au inregistrat 199 de decese provocate de gripa. Acesta a fost si motivul pentru care Ministerul Sanatatii a achizitionat un numar mai mare de doze de vaccin pentru acest sezon, 1,5 milioane. Dr. Gindrovel Dumitra atrage insa atentia ca, chiar si in aceste conditii, stocul nu este la nivelul cerintelor internationale.

 

Situatia gripei in Romania

 

Potrivit celor mai recente date transmise de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, in saptamana 28.10.2019 – 03.11.2019, au fost raportate la nivel national 23 cazuri de gripa clinica, numar de peste trei ori mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut, atunci cand au fost inregistrate 7 cazuri.

La nivel national, numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa clinica, IACRS si pneumonii) a fost de 81.926, comparabil cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent (82.493 de cazuri) si cu 11.3% mai mic comparativ cu cel din saptamana anterioara (92.414).

Pana la data de 27.10.2019, au fost vaccinate antigripal 415.970 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sanatatii.

Articolul precedentSezonul gripal 2019-2020: Peste 80.000 de cazuri de infectii respiratorii acute
Articolul următorFumatorii au un risc mai mare sa faca depresie sau schizofrenie, arata un studiu