Danemarca renunță aproape complet la restricțiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19

0
56
aeroport

Începând de vineri, Danemarca renunţă aproape complet la restricţiile impuse pe fondul pandemiei de COVID-19. Astfel, danezii nu mai trebuie să poarte masca de protecţie, nu mai au nevoie de paşaport sanitar, angajaţii firmelor revin în birouri, iar concertele pot fi organizate în prezenţa a zeci de mii de fani, informează AFP, potrivit Agerpres.

”Cu siguranţă suntem în avangardă noi, cei din Danemarca, deoarece nu mai avem nicio restricţie, am trecut de cealaltă parte a curbei pandemiei graţie implementării campaniei de vaccinare”, a declarat Ulrik Orum-Petersen, promotor în cadrul Live Nation.

Certificatul COVID-19, introdus în luna martie, va fi anulat începând de vineri. Acesta mai era obligatoriu în Danemarca doar în cluburile de noapte de la 1 septembrie.

”Obiectivul nostru este libera circulaţie (…), iar ceea ce se va întâmpla este faptul că şi virusul va circula şi îi va găsi pe cei care nu sunt vaccinaţi”, a prevenit medicul epidemiolog Lone Simonsen, profesor la Universitatea Roskilde.

Potrivit sursei citate, 73% dintre cei 5,8 milioane de danezi sunt în prezent vaccinaţi anti-COVID-19 cu schemă completă, iar acest procent este de 96% în rândul rezidenţilor de peste 65 de ani.

”Dacă virusul nu mai este o ameninţare pentru societate, acest lucru se întâmplă exclusiv datorită vaccinurilor”, a explicat Lone Simonsen.

Biroul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) consideră că una dintre particularităţile din Danemarca este relaţia de încredere care există între autorităţi şi populaţie în ceea ce priveşte strategia de combatere a COVID-19.

În cadrul OMS, situaţia mondială este considerată însă drept una critică, care necesită prudenţă.

Danemarca intenţionează să monitorizeze cu mare atenţie numărul spitalizărilor (doar 130 pentru moment) şi să realizeze secvenţieri genetice ale testelor prelevate pentru a controla evoluţia virusului. A treia doză de vaccin anti-COVID-19 este propusă persoanelor din grupele vulnerabile începând de joi.

”Până în prezent, variantele au respectat imunitatea oferită de vaccin, dar dacă apar alte variante cu evadare imunitară (care prezintă rezistenţă la vaccin, n.r.), va trebui să ne regândim strategia”, a mai spus Lone Simonsen, citată de sursa precizată.

Noul an şcolar din Danemarca va rămâne însă marcat de necesitatea prezentării unui paşaport sanitar şi/sau a unui test COVID-19 cu rezultat negativ, iar purtarea măştilor sanitare este obligatorie în aeroporturi.

Articolul precedentBioNTech va solicita aprobarea utilizării vaccinului anti-COVID-19 la copiii cu vârste între 5 și 11 ani
Articolul următor2.520 de cazuri noi de COVID-19, în ultimele 24 de ore