Cum se va face vaccinarea anti-COVID-19 în România. Precizările coordonatorului campaniei

0
402

Coordonatorul Comitetului Național de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a declarat că vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 se va face în trei etape, din cauza resurselor limitate ale producătorilor.

Medicul a precizat că vaccinarea va fi gratuită și nu va fi obligatorie. Potrivit estimărilor, pentru ca vaccinarea să ducă la sfârșitul pandemiei, este nevoie de un nivel de imunitate colectivă de 60-70% din populație, a precizat Valeriu Gheorghiță.

”Asta ne şi propunem şi sper să şi reușim în final, să încercăm să lămurim, să, cumva, demontăm toate miturile care există la acest moment şi fiecare atunci când va opta sau nu pentru a se vaccina sau nu să ia această decizie în baza unui nivel cât se poate de mare de informare. Trebuie să precizez un aspect: vaccinarea va fi gratuită şi va fi voluntară, în niciun caz nu va fi condiționată sau obligatorie şi din acest punct de vedere cred că fiecare trebuie să aibă un nivel suficient de mare de date corecte şi din surse sigure şi credibile înainte să decidă acest lucru”, a declarat Valeriu Gheorghiță, sâmbătă, într-o intervenție la un post de televiziune.

Acesta a precizat că este important de reținut că pentru ca vaccinarea să ducă la sfârșitul pandemiei este nevoie de un nivel de imunitate colectivă de aproximativ 60-70% din populație.

Valeriu Gheorghiță precizează că vaccinarea va avea loc în trei etape, începând cu angajații din sistemul sanitar şi din cel al asistenței sociale şi finalizând cu populația generală.

Personalul medical, vârstnicii și cei cu boli cronice, primii vaccinați

”Ne aflăm la finalizarea strategiei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, ea va fi făcută publică la începutul săptămâni viitoare. (…) La început, capacitatea de producție este depășită nu poate să facă față acestei cereri fără precedent la nivel global, motiv pentru care s-a recomandat o prioritizare a anumitor categorii populaționale. Vorbim în primul rând de lucrătorii din sistemul medical şi din domeniul social, adică acei lucrători din sănătate şi respectiv din centrele de rezidenţă, din căminele pentru persoanele cu dizabilităţi sau pentru persoanele vârstnice, iar în etapa a doua vom vorbi de accesul persoanelor din categoriile vulnerabile şi anume persoane cu vârsta peste 65 de ani şi persoane cu boli cronice la care se adaugă pe acelaşi nivel de importantă persoanele care deservesc activităţi esenţiale din infrastructura critică a statului. Iar în cea de-a treia etapă vom vorbi de vaccinarea populaţiei generale”, a specificat Valeriu Gheorghiţă.

Medicul a precizat că după ce un vaccin va fi autorizat, acesta va fi distribuit simultan în toate ţările Uniunii Europene, iar România va avea o campanie de informare ”cât mai transparentă, cât mai onestă cu privire la acest vaccin”.

 

Articolul precedentGCS: Județele Sibiu și Ilfov au cea mai mare rată de infectare cu virusul SARS-CoV-2
Articolul următorVIDEO Leziunile cronice și fibrotice prezente în sindroamele post-COVID asociază suprainfecția bacteriană