Până la mijlocul lui 2021 ar putea fi lansate zece vaccinuri anti-COVID-19, dacă acestea vor obţine aprobarea autorităţilor de reglementare. Companiile farmaceutice au nevoie însă de protecţia licenţelor, a declarat vineri directorul unei asociaţii care reprezintă industria farmaceutică mondială, potrivit Reuters.

Directorul general al Federației Internaționale a Producătorilor și Asociațiilor Farmaceutice (IFPMA), Thomas Cueni, a declarat că, până în vara viitoare, este posibil să avem zece vaccinuri care și-au dovedit eficacitatea, dar toate acestea trebuie supuse unui control științific riguros de către autoritățile de reglementare.

„Ar fi o greşeală să eliminăm protecţia de care beneficiază licenţele şi să încercăm producţia unor vaccinuri atât de complexe fără personal calificat şi proceduri de calitate a controlului”, a mai precizat directorul IFPMA.

Directorul IFPMA a subliniat că marile companii farmaceutice şi firmele biotech au investit sume mari de bani în cercetare şi dezvoltare precum şi în creşterea capacităţii de producţie în timpul pandemiei, pentru a putea fi în măsură să lanseze pe piaţă doze de vaccinuri.

Până în prezent, vaccinurile Pfizer și Moderna au arătat o rată de protecție de 95%, în urma studiilor clinice. Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford funcționează în 70% dintre cazuri pentru a proteja împotriva COVID-19. De asemenea, există și date care sugerează că perfecționarea dozei ar putea mări protecția la 90%.

“Mă aștept să vedem ceva similar cu Johnson & Johnson, mă aștept să vedem rezultate pozitive similare cu Novavax, și multe altele, Sanofi Pasteur, GSK, Merck”, a adăugat Thomas Cueni.