COVID-19: UNICEF cere ca profesorii și învățătorii să fie vaccinați cu prioritate

0
61

Fondul International al Națiunilor Unite pentru Urgențe ale Copiilor (UNICEF) a solicitat, într-un comunicat, ca profesorii și învățătorii să fie vaccinați imediat după personalul sanitar din prima linie şi categoriile de risc, cele două grupuri care vor fi primele vaccinate în majoritatea ţărilor. Procesul de învăţământ ar putea astfel să se desfăşoare cu prezenţă fizică, iar şcolile să rămână deschise.

„Pandemia de COVID-19 a făcut ravagii în educaţia copiilor din întreaga lume. Vaccinarea profesorilor este un pas cheie”, a declarat directoarea executivă a UNICEF, Henrietta Fore. „Deşi deciziile privind repartizarea vaccinurilor rămân la decizia guvernelor, consecinţele unei educaţii pierdute sau limitate o perioadă prelungită de timp sunt profunde, mai ales pentru cei mai defavorizaţi”, a insistat reprezentantul UNICEF, potrivit Agerpres care citează EFE.

„Există tot mai multe dovezi că şcolile nu sunt un factor important de transmitere comunitară

Fore a mai precizat că, cu cât vor petrece mai mult timp copiii în afara şcolii, cu atât este mai probabil ca ei să nu se mai întoarcă niciodată la şcoală. Totodată, va fi mai dificil pentru părinţii lor să revină la locurile de muncă.
UNICEF a reamintit că în cele mai grele momente, pandemia a determinat închiderea şcolilor la care învaţă aproape 90% dintre elevii din întreaga lume, o cifră care de atunci s-a redus.

Închiderea şcolilor continuă în multe locuri ale lumii, deși, potrivit UNICEF, „există tot mai multe dovezi că şcolile nu sunt un factor important de transmitere comunitară”. Potrivit agenţiei ONU, la data de 1 ianuarie centrele de învăţământ erau închise pentru 1 din 5 copii din întreaga lume, reprezentând aproape 320 de milioane de elevi.

Articolul precedentOMS spune că cei vaccinați trebuie să poarte în continuare mască și să se distanțeze. Care este motivul?
Articolul următorVIDEO O radiografie a sistemului sanitar românesc, cu deputatul Emanuel Ungureanu