Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto,  a declarat că Ungaria a recepţionat, marţi, primele 40.000 de doze din vaccinul rusesc Sputnik V, fiind prima ţară a Uniunii Europene care foloseşte acest vaccin anti-COVID-19, potrivit agenţiilor MTI și EFE.

Potrivit lui Szijjarto, achiziţia centralizată de vaccinuri pentru ansamblul UE „a eşuat, riscând vieţile europenilor şi planurile de revitalizare rapidă a economiei europene”. Din acest motiv, guvernul ungar a căutat surse alternative de aprovizionare cu vaccinuri, şi, cu cât grupurile de persoane vulnerabile vor fi vaccinate mai repede, cu atât mai rapid vor putea fi ridicate restricţiile, a explicat ministrul ungar.

Aceste prime 40.000 de doze fac parte dintr-un contract prin care Ungaria va primi, în următoarele trei luni, două milioane de doze de vaccin Sputnik V, suficiente pentru imunizarea a un milion de persoane.

Ungaria va cumpăra, de asemenea, cinci milioane de doze din vaccinul chinezesc Sinopharm, care vor fi livrate pe parcursul a patru luni.

Deşi este nemulţumit de lentoarea schemei de achiziţie a vaccinurilor gestionată de Comisia Europeană pentru statele membre ale UE, guvernul ungar va rămâne parte a acestei scheme prin care va primi în continuare cota alocată din vaccinurile anti-COVID-19 autorizate în blocul comunitar, deocamdată acestea fiind Pfizer/Biontech, Moderna şi AstraZeneca.

Până marţi, în Ungaria au fost vaccinate 243.036 de persoane cu vaccinurile Pfizer/Biontech sau Moderna, dintre care 68.526 au primit şi a doua doză.