Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara a primit un analizator automat de imunologie, aparat unic în vestul ţării, care poate stabili dacă plasma prelevată de la un donator care a avut COVID-19 îndeplineşte criteriile necesare donării şi poate fi folosită pentru administrare în tratamentul unor pacienţi internaţi.

„Totul este automat și rezultatul este cantitativ”

Dispozitivul permite determinarea cantităţii de anticorpi de tip IgG neutralizanţi-protectori din probele pacienţilor care au fost infectaţi cu noul coronavirus şi care s-au vindecat, a declarat pentru RoHealthReview.ro și Sănătatea.tv, dr. Delia Dogaru, medic primar Medicină de Laborator, responsabil analiză Compartiment Imunologie, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Victor Babeș” Timișoara.

“Se pot face mai multe probe în același timp, mai exact până la 100 de probe. Timpul de prelucrare este de 40 de minute. Totul este automat și rezultatul este cantitativ. Înainte se duceau probele pentru testare la București  de la Centrul de Transfuzii și era un timp pierdut. Se așteptau rezultatele după care se lua hotărârea care dintre plasmele trimise ca probe erau eligibile, adică îndeplineau cerințele pentru donatori potențiali. Acum se pot face probele în ziua recoltării”, a specificat dr. Dogaru.  Pentru a putea fi eligibilă, plasma recoltată de la donator trebuie  să aibă o cantitate suficient de mare de anticorpi neutralizanți, adică o valoare de minimum 40 AU/ml.

Aparatul este obținut prin donații și poate stabili dacă plasma prelevată de la un donator care a avut COVID-19 îndeplineşte criteriile necesare donării şi poate fi folosită pentru administrare în tratamentul unor pacienţi internaţi. Avantajul folosirii analizatorului automat de imunologie pentru determinarea cantitativă de anticorpi IgG este acela că tehnologia utilizată este specifică unui singur tip de coronavirus, fără a se putea produce interferenţe din aceeaşi familie de viruşi. Acest tip de analiză este printre cele mai dezvoltate tehnologii imunologice existente. “Cei doi parametri de performanță, sensibilitate și specificitate, sunt peste 97%, respectiv peste 98%”, a mai precizat, pentru RoHealthReview.ro și Sănătatea.tv, dr. Delia Dogaru.