Guvernul italian primește zilnic rapoarte cu privire la progresul epidemiei pe baza raportului dintre testele efectuate și cele care au rezultat pozitiv. Politicienii se gândesc la necesitatea unor măsuri și mai stricte. Astfel, autoritățile italiene iau în calcul instituirea carantinei totale, potrivit Corriere della Sera.

Decizia urmează să fie luată la data de 15 noiembrie, dacă numărul contaminărilor nu se reduce până atunci. De miercuri vor intra în vigoare noi restricții în anumite zone.

Măsurile presupun închiderea restaurantelor în weekend, la prânz, și suspendarea unor activități comerciale, care acum au derogări în zonele roșii

În timp ce unii miniștri precum Roberto Speranza și Dario Franceschini fac presiuni pentru o înăsprire suplimentară, premierul Giuseppe Conte consideră că nu trebuie subevaluat „mecanismul științific” în baza căruia a fost împărțită țara în zone roșii, portocalii și galbene: „Trebuie să așteptăm efectele măsurilor. Am folosit o metodă științifică și nu o putem pune la îndoială pe acest val de emoție”.

La data de 15 noiembrie, autoritățile italiene vor putea stabili eficacitatea restricțiilor care au împărțit țara în zone „colorate” în funcție de numărul contaminărilor.

Dacă în cinci zile curba epidemiologică nu se reduce, ipoteza cea mai probabilă este aceea de a așeza toate regiunile în „zona roșie”. În aceste condiții, lista magazinelor ce pot rămâne deschise în timpul zilei va fi revizuită.