COVID-19: Cercetătorii britanici au descoperit cinci gene asociate formelor grave ale bolii

0
50

Oamenii de știință sugerează potențiale noi tratamente împotriva formelor grave de coronavirus, după ce au descoperit cinci gene asociate acestora. Studiul, apărut în publicația Nature, are la bază cercetarea ADN-ului a 2.734 de pacienți internați în secțiile de ATI din Marea Britanie.

Cercetătorii susțin astfel că formele grave de infectare cu virusul SARS-CoV-2 au la bază cel puţin două mecanisme biologice: apărarea antivirală înnăscută, importantă în primele faze ale bolii, şi procesele inflamatorii dezvoltate de bolnav.

Experții sunt de părere că testele clinice trebuie axate pe medicamentele care vizează aceste căi antivirale şi antiinflamatorii specifice.

Ad in title

″La fel ca în cazul septicemiei şi gripei, pentru COVID-19 afectarea plămânilor este provocată de propriul nostru sistem imunitar, nu de virus″, menționează Kenneth Baillie, cercetător la Universitatea din Edinburgh.

Posibile medicamente în lupta cu boala

Diferenţe au fost descoperite în cinci tipuri de gene, mai exact genele IFNAR2, TYK2, OAS1, DPP9 şi CCR2. Acestea arată, printre altele, de ce unii oameni dezvoltă forme grave de COVID-19, în timp ce alții sunt asimptomatici.

În urma identificării acestor gene, experții au putut să estimeze efectul tratamentelor la pacienţi, întrucât unele variante genetice răspund unor anumite medicamente într-o manieră similară. Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că o diminuare a activităţii genei TYK2 protejează împotriva infectării cu SARS-CoV-2 şi că medicamente antiinflamatoare din categoria inhibitoarelor JAK produc acest efect.

Acelaşi studiu mai semnalează că o creştere a activităţii genei INFAR2 este posibil să creeze o protecţie în faţa noului coronavirus, deoarece ar putea imita efectul tratamentului cu interferon.

Articolul precedentMarea Britanie reduce la 10 zile autoizolarea pentru contactele persoanelor pozitive şi pentru turiști
Articolul următorCOVID-19: Carantină prelungită cu o săptămână în localitățile ilfovene Bragadiru și Chiajna