Vaccinul companiei farmaceutice AstraZeneca, dezvoltat în parteneriat cu Universitatea Oxford, va trece printr-o nouă testare, din cauza unei erori ce a arătat că vaccinul poate fi eficient în proporție de 90% dacă este administrat mai întâi cu o jumătate de doză și apoi cu o doză întreagă.

Directorul executiv al companiei AstraZeneca, Pascal Soriot, a anunțat, joi, că vaccinul va fi testat din nou, potrivit Reuters care citează o declarație dată de acesta pentru postul de televiziune Bloomberg.

„Acum că am aflat că eficiența vaccinului crește în funcție de felul în care este administrat, trebuie să validăm aceste descoperiri și este nevoie să facem o nouă testare”, a spus Soriot.

Eroarea de dozare la testarea vaccinului, din cauza căreia aproape 3000 de participanți la studiu au primit o doză și jumătate în loc de două doze, a arătat o eficiență mai mare față de cazul în care au fost administrate două doze întregi. Pentru a clarifica această discrepanță și a stabili felul în care trebuie administrat vaccinul, Soriot spune că se impune o nouă testare.

Vaccinul AstraZeneca este eficient în proporție de 70% în medie, conform rezultatelor ultimelor teste. Atunci când este administrat în două doze, eficiența lui este 62%, însă ea crește la 90% atunci când este administrat mai întâi cu o jumătate de doză, iar apoi cu o doză plină o lună mai târziu.