Covaciu, despre oprirea testelor AstraZeneca: Efectul advers poate să fie sau nu corelat cu vaccinarea

0
381

Ovidiu Covaciu, fondatorul grupului „Vaccinuri şi Vaccinare” şi al Coaliţiei România Sănătoasă, este de părere că pauzele precum cea anunţată de AstraZeneca în testele clinice ale vaccinului său experimental împotriva COVID-19, după apariţia unei boli inexplicabile la un participant, sunt comune în studii de acest tip și nu înseamnă că studiul nu va continua cu succes.

Potrivit lui Ovidiu Covaciu, siguranța și eficacitatea unui vaccin sunt întotdeauna prioritatea numărul unu în orice proces de testare.

„Asta e ideea unui studiu – să afli ce s-ar putea întâmpla înainte să pui un produs pe piață. Pauzele de acest gen sunt comune în studii de acest tip și nu înseamnă că studiul nu va continua cu succes”, este de părere Ovidiu Covaciu.

Acesta a spus că preferă ca o companie să se oprească și să pună întrebări, iar AstraZeneca a inițiat oprirea fără să li se ceară acest lucru de către vreo comisie.

Mai mult, în opinia lui Ovidiu Covaciu, efectul advers poate să fie sau să nu fie corelat cu vaccinarea.

„În ciuda presiunilor politice enorme, companiile farma care lucrează la vaccinuri au declarat la unison că nu vor cere licențierea unui vaccin decât dacă datele despre siguranță sunt acceptabile”, a adăugat Ovidiu Covaciu.

Compania farmaceutică AstraZeneca a anunţat marţi o pauză la nivel mondial în testele clinice ale vaccinului său experimental împotriva COVID-19 după apariţia unei boli inexplicabile la un participant.

„În cadrul testelor clinice mondiale randomizate ale vaccinului împotriva coronavirusului de la Universitatea Oxford, procesul nostru de evaluare normală a fost declanşat şi am făcut voluntar o pauză în vaccinări pentru a permite o evaluare de securitate de către un comitet independent”, a declarat compania, partener industrial al universităţii britanice, într-un comunicat.

AstraZeneca a precizat că este vorba despre o pauză „de rutină” în cazul unei „boli inexplicabile”, potrivit BBC.

Concluziile studiilor clinice sunt atent urmărite peste tot în lume, iar vaccinul dezvoltat de AstraZeneca şi Oxford este considerat un candidat puternic între cele dezvoltate la nivel global. După fazele de testare 1 şi 2 care s-au încheiat cu succes, există speranţa că acesta va fi între primele care vor ajunge pe piaţă.

În faza 3 de testare, începută de câteva săptămâni, sunt implicaţi 30.000 de oameni în SUA, Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud. Această fază a testării unui vaccin poate dura, în general, câţiva ani.

„În studiile ample, boli apar la întâmplare, dar trebuie analizate independent pentru a verifica asta cu atenţie”, a spus un purtător de cuvânt al Universităţii Oxford.

O anchetă independentă analizează datele privind siguranţa înainte de a fi decis dacă studiul clinic poate fi repornit.

Este a doua oară când studiul pentru acest vaccin al Oxford a fost suspendat. În cazul testelor majore, acest lucru se întâmplă frecvent şi de fiecare dată când un voluntar este internat pentru că nu este imediat constatată cauza bolii dezvoltate.Este considerat că studiul va fi repornit în câteva zile, potrivit BBC.

Nu au fost oferite detalii privind efectele adverse apărute la subiectul britanic, însă este aşteptat ca el să îşi revină curând.

 

Articolul precedentEchipamente de protecţie şi aparatură, donate de Asociaţia Prematurilor pentru mai multe maternităţi
Articolul următorAdunările la care participă mai mult de şase persoane vor fi interzise în Anglia