A fost demarată achiziţia pentru noi doze de vaccin împotriva gripei sezoniere, în contextul în care cele 1,6 milioane de doze comandate pentru acest sezon au fost distribuite medicilor, în totalitate, pentru imunizarea populaţiei, a anunțat Ministrul demis al Sănătăţii, Victor Costache.

Noile vaccinuri urmând să fie disponibile în două-trei săptămâni.

„S-au distribuit toate cele aproape 1,6 milioane de doze de vaccin antigripal şi rezultatele s-au văzut: rata de decese este de trei ori mai mică faţă de anul anterior. (Până – n.r.) Astăzi au fost înregistrate 39 de decese, iar ultimele au fost numai în cazul pacienţilor vârstnici, cu multiple comorbidităţi. (…) S-a demarat o achiziţie suplimentară (de vaccinuri antigripale – n.r.), avem un contract-cadru de achiziţie şi, probabil, în două-trei săptămâni vom avea doze suplimentare”, a spus Victor Costache la un post de televiziune.

Potrivit lui Costache, campania de vaccinare împotriva gripei din acest an poate fi catalogată ca un succes, chiar dacă aceasta ar fi început mai târziu şi cu probleme legate de distribuţie.

Ministrul Sănătăţii a precizat că anul acesta procedurile pentru achiziţia vaccinurilor antigripale vor începe în luna martie, pentru a fi evitate „greşelile din anii anteriori”.

„Anul acesta, în premieră, procedurile vor fi demarate în martie şi în 2020-2021 nu va mai exista o criză a vaccinurilor, vă putem asigura”, a susţinut Costache.

Patru noi decese cu virus gripal au fost confirmate astăzi de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile al Institutului Național de Sănătate Publică. Astfel, numărul total a ajuns la 39.

Potrivit celor mai recente date transmise de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile al Institutului Național de Sănătate Publică, până la data de 9 februarie,  au fost confirmate cu laboratorul 993 cazuri de gripă.

De asemenea, au fost vaccinate antigripal 1.493.404 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.