Coronaviurs: Sub-variantele BA.4 şi BA.5 ale Omicron reprezintă 21% dintre variantele de COVID-19 din SUA

0
257

Sub-variantele BA.4 şi BA.5 ale Omicron reprezintă, de la 11 iunie, aproximativ 8,3%, respectiv 13,3% dintre variantele de coronavirus din Statele Unite, au anunţat Centrele americane pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), informează Reuters.

Cele două sub-variante cu răspândire rapidă au fost adăugate în martie pe lista de monitorizare a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi au fost, de asemenea, desemnate drept variante preocupante în Europa.

Agenţia Uniunii Europene pentru prevenirea bolilor a declarat luni că noile sub-variante se răspândesc mai rapid comparativ cu alte variante, ceea ce ar putea conduce la mai multe spitalizări şi decese pe măsură ce devin dominante pe continent.

„Sunt foarte îngrijorat”, a declarat doctor Gregory Poland, directorul grupului de cercetare a vaccinurilor din cadrul Mayo Clinic din Rochester, Minnesota, adăugând că, potrivit datelor din Africa de Sud, sub-variantele sunt mai capabile să eludeze imunitatea oferită prin vaccinare şi prin infectări anterioare.

Vaccinurile sau infectarea anterioară pot oferi beneficii în prezent, însă BA.4 şi BA.5 ar putea cauza decese şi îmbolnăviri grave după ce copiii se reîntorc la şcoală, iar efectul celui de-al doilea rapel se diminuează, a spus el.

BA.4 a reprezentat 5,4% din variantele din Statele Unite în săptămâna care a început la 5 iunie, conform estimărilor CDC, în timp ce în cazul BA.5 procentul a fost de 7,7%.

Media pe şapte zile a cazurilor de COVID-19 din SUA a fost, de la 11 iunie, de 105.615, în creştere cu 6,7% comparativ cu săptămâna precedentă.

Articolul precedentFDA a autorizat un medicament împotriva alopeciei în Statele Unite
Articolul următorAl treilea caz de variola maimuţei, diagnosticat în România: Un bărbat de 31 de ani, fără istoric de călătorie