Coronavirus: Varianta Omicron, mai puțin severă pentru copiii sub 5 ani decât tulpina Delta, potrivit unui studiu

0
470

Copiii mai mici de 5 ani infectați cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 au avut „rezultate mai puțin severe asupra sănătății” decât copiii din aceeași grupă de vârstă infectați cu tulpina Delta, potrivit unui studiu publicat în JAMA Pediatrics.

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină Case Western Reserve University (CWRU) au analizat evidențele medicale electronice de sănătate ale copiilor de 5 ani și mai mici, grupa de vârstă neeligibilă pentru vaccinare anti-COVID-19 în Statele Unite.

Datele analizate au arătat, pentru cazurile de infecție cu varianta Omicron, un risc cu 16% mai mic pentru vizitele la camera de urgență și cu 85% mai scazut pentru ventilație mecanică, se arată într-un comunicat de presî al Case Western. Aproximativ 1,8% dintre cazurile Omicron din grupa de vârstă analizată au dus la spitalizare, comparativ cu 3,3% pentru Delta.

Cercetarea arată că varianta Omicron este de șase până la opt ori mai infecțioasă decât tulpina Delta.

„Concluzia majoră a cercetării noastre a fost că mai mulți copii au fost infectați cu Omicron în comparație cu Delta, dar formele de boală nu au fost la fel de grave precum cele generate de varianta Delta”, a declarat Pamela Davis, profesor la Case Western Reserve School of Medicine.

„Cu toate acestea, pentru că sunt mult mai mulți copii infectați, spitalele noastre au fost afectate în lunile de iarnă de un aflux de copii mici”, a completat aceasta.

Echipa de cercetare a examinat evidențele medicale electronice ale 651.640 de copii din septembrie 2021 până în ianuarie 2022. Au fost incluși aproape 23.000 de copii infectați cu Omicron la sfârșitul lui decembrie 2021 și sfârșitul lunii ianuarie 2022 și peste 66.000 de copii infectați în toamna lui 2021, când  dominantă a fost Delta. De asemenea, au fost analizate înregistrările a 10.000 de copii imediat înainte de detectarea Omicron în SUA, dar când Delta încă domina.

Echipa de cercetare a examinat rezultatele clinice de sănătate pentru pacienții pediatrici într-o perioadă de 14 zile după descoperirea infecției cu SARS-CoV-2. Printre factorii pe care i-au analizat s-au numărat: vizitele la camera de urgență, spitalizările, internările la ATI și utilizarea ventilației mecanice.

Studiul a mai relevat că media de vârstă a copiilor infectați cu varianta Omicron a fost mai mică, de aproximativ 1,5 ani, comparativ cu 1,7 ani pentru Delta, copiii având mai puține comorbidități.

„Am văzut că numărul de spitalizări din această categorie de vârstă a crescut vertiginos în ianuarie a acestui an, deoarece rata de infecție cu Omicron este de aproximativ 10 până la 15 ori în comparație cu cea a variantei Delta”,  a precizat Rong Xu, profesor de informatică biomedicală și director al Centrului.

„Omicron este mai puțin sever decât Delta, cu toate acestea, reducerea intervalului de severitate a rezultatelor clinice este de doar 16 până la 85%. În plus, deoarece atât de mulți copii nevaccinați au fost infectați, efectele pe termen lung ale infecțiilor cu COVID-19 asupra creierului, inimii, sistemului imunitar și a altor organe ale copiilor rămân necunoscute și îngrijorătoare”, a adăugat Rong Xu.

Articolul precedentPeste 1.500 de persoane, vaccinate anti-COVID-19 cu prima doză în săptămâna 28 martie – 3 aprilie
Articolul următorAvertisment OMS: 99% din populația lumii respiră încă aer poluat