Coronavirus: SUA acuză China că ascunde informații cruciale cu privire la originile pandemiei

0
378
Foto: alba24.ro

Preşedintele Joe Biden a acuzat vineri China că ascunde „informaţii cruciale cu privire la originile pandemiei de COVID-19”, după publicarea rezumatului unui raport al anchetei realizate pe acest subiect de către serviciile de informaţii americane, care nu a tranşat însă problema, transmite AFP.

„Informaţii cruciale cu privire la originile pandemiei există în China şi, cu toate acestea, de la început, oficialii guvernamentali din China acţionează pentru a împiedica accesul anchetatorilor internaţionali şi al actorilor globali din domeniul sănătăţii publice”, a scris preşedintele SUA într-un comunicat de presă.

Acest raport secret a fost transmis săptămâna aceasta preşedintelui Joe Biden, care a acordat serviciilor de informaţii americane 90 de zile în care să îşi „dubleze eforturile” pentru a explica originea COVID-19.

Virusul care a cauzat COVID-19 nu a fost dezvoltat „ca o armă biologică” şi „probabil” nu a fost „conceput genetic” este concluzia raportului al cărui rezumat a fost dat publicităţii.

Serviciile americane de informaţii sunt împărţite între ipoteza unui prim caz cauzat de o expunere naturală la un animal infectat şi cea a unei infectări rezultate în urma unui accident de laborator.

Patru agenţii de informaţii şi Consiliul Naţional de Informaţii estimează, cu „un grad scăzut de încredere”, că teza animală este cea mai „probabilă”. Aceştia se bazează pentru a-şi justifica verdictul în special pe numeroşii vectori existenţi ale unei expuneri la animale, precum şi pe faptul că autorităţile chineze nu erau la curent cu privire la existenţa virusului înainte de apariţia acestuia, potrivit Agerpres.

„Comunitatea de informaţii din Statele Unite consideră că oficialii chinezi nu aveau cunoştinţe anterioare despre virus înaintea declanşării epidemiei”, conform rezumatului raportului.

Cu toate acestea, o altă agenţie de informaţii apreciază, dimpotrivă, cu „un nivel moderat de încredere”, că trebuie privilegiată teza unei scurgeri dintr-un laborator. Aceasta s-ar fi produs, „probabil”, prin experimente, manipularea animalelor sau a unor probe de către „Institutul de virologie din Wuhan”.

În final,”analiştii a trei agenţii” nu s-au pronunţat pentru niciuna din ipoteze.

Serviciile de informaţii americane s-au declarat „incapabile să ofere o explicaţie mai precisă” în cazul originii COVID-19 în absenţa unor „informaţii noi” din partea Chinei.

„Până în prezent, China continuă să respingă apelurile la transparenţă şi să ascundă informaţii, în condiţiile în care bilanţul acestei pandemii continuă să crească”, se arată în comunicatul preşedintelui Joe Biden.

Articolul precedentCare sunt condițiile pentru obținerea Certificatului Digital European de călătorie. Precizările CNCAV
Articolul următorSCJU Sibiu a redeschis etajul al doilea al Secţiei ATI non-COVID, după modernizare