Coronavirus: Specialiștii în sănătate avertizează asupra pericolului răspândirii de informații false

0
400

Specialiștii în sănătate – medici, experți, jurnaliști – avertizează asupra pericolelor pe care le prezintă răspândirea informațiilor neverificate care ar putea produce panică în rândul populației în contextul epidemiei de Covid-19.

Dr. Vasi Rădulescu, scrie într-o postare pe o rețea socială că: ”Mesajul principal acum, în contextul situației din Italia, sigur că rămâne să nu ne panicăm, dar nici nu putem să ne culcăm pe o ureche. Noi, românii, nu suntem cunoscuți pentru pregătire bună, ci mai degrabă pentru cârpeală, lene, lasă că merge și așa, lasă că mie nu mi se întâmplă, lasă că nu-mi ajută la nimic educația medicală. Ba ajută, este cea mai importantă, mai ales în astfel de cazuri. Știind ce se întâmplă, având surse bune de informare, putând discerne rapid între fake news și date corecte, având habar de regulile minime de igienă -> sunt elemente care nici nu duc la isterie, dar ne și țin vigilenți, pregătiți pentru situația actuală și cele care vor mai fi. Că vor mai fi. […] Isteria nu ajută. Sensibilizarea, conștientizarea, vigilența, informarea, DA!”

Vlad Mixich, expert în politici de sănătate: ”România este astăzi mai expusă infecției cu coronavirus decât în urmă cu 48 de ore. Motivul este înmulțirea numărului de cazuri din Italia, țară către și dinspre care circulă foarte mulți români. Riscul apariției în România a unor focare de infecție cu coronavirus similare celor din Italia este astăzi moderat către crescut. Repet o informație foarte importantă: severitatea bolii este redusă la cei până în 50 de ani, apoi începe să crească, infecția fiind cea mai periculoasă pentru vârstnici și persoanele care au deja alte boli (diabet, boli cardiovasculare, boli oncologice, etc).”

Jurnalista Paula Rusu, scrie pe blogul personal: ”Dincolo de problema reală ridicată de infecția cu coronavirus, faptul ca veștile circulă extrem de repede, că informații false se propagă ca focul și fac înconjurul planetei în câteva ore ridică spaima generată de Covid-19 la rangul de isterie planetară. Din Italia românii vor să fugă acasă, în Ucraina au ridicat baricade pe drum ca să oprească convoiul cu cei recuperați din Wuhan și care sunt izolați în carantină, la noi lumea vorbește mai mult de coronavirus deși avem 40 de morți de gripă în 50 de zile. Morții aceștia puteau fi vii, cei mai mulți, dacă rata vaccinării antigripale ar fi ajuns la 75% cât e recomandat și nu la puțin peste 30% cât chiar se vaccinează în România.”

La rândul său, europarlamentarul Tudor Ciuhodaru afirmă că a propus un plan unic de intervenţie la nivel european, deoarece noul coronavirus a afectat deja opt ţări europene. Medicul Tudor Ciuhodaru apreciază că măsurile de prevenţie sunt extrem de importante în cazul coronavirusului.

Toți specialiștii citați au subliniat necesitatea unei campanii de informare la nivel național și atrag atenția asupra unor măsuri preventive de bază:

1 Evitarea contactului cu persoanele bolnave;

2. Respectarea regulilor generale şi individuale de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, acoperirea gurii și a nasului atunci când tuşim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor, precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor;

3. Consultul medical mai ales dacă vă încadrați în grupele cu risc (vârsta crescută, boli cronice pulmonare sau cardiace, deficiențe imune);

4. Evitarea automedicaţiei.

Articolul precedentAdrian Streinu-Cercel: Persoanele în vârstă sunt mai vulnerabile la infectarea cu coronavirus
Articolul următorCoronavirus: Italianul internat cu febră la SJ Sibiu se simte mai bine; se așteaptă rezultatul analizelor