Coronavirus: Spania suspendă timp de 15 zile administrarea vaccinului de la AstraZeneca

0
9

Spania va suspenda vaccinarea cu serul dezvoltat de AstraZeneca pe o perioadă de 15 zile, în urma acordului convenit în cadrul reuniunii de urgenţă convocate, luni, pentru a dezbate acest subiect de guvernul central cu provinciile regionale, relatează EFE.

Această decizie a fost adoptată la câteva ore după ce Franţa, Germania şi Italia s-au alăturat listei ţărilor care au suspendat administrarea acestui vaccin anti-COVID-19, în condiţiile în care se investighează circa 30 de cazuri de tromboză apărute în mai multe ţări europene.

Compania farmaceutică AstraZeneca a anunţat că a încheiat, duminică, o analiză a procesului de vaccinare cu serul anti-COVID-19 pe care l-a produs şi nu a descoperit vreo dovadă a unui risc crescut de formare de cheaguri sanguine la persoanele inoculate cu acest vaccin, pe care mai multe ţări europene l-au suspendat în urma semnalării unor cazuri de tromboză suspecte.

Guvernul olandez a decis, duminică, să suspende utilizarea acestui vaccin anti-COVID-19 din motive de precauţie, până la 28 martie inclusiv, după ce „efecte secundare posibile” au fost raportate în Danemarca şi Norvegia după administrarea vaccinului de la AstraZeneca, fără legătură demonstrată în acest stadiu, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Tot duminică, Irlanda a luat aceeaşi decizie după semnalarea în Norvegia a patru noi cazuri grave de cheaguri de sânge la adulţi vaccinaţi.

Norvegia, care semnalase, sâmbătă, şi hemoragii cutanate la tineri vaccinaţi, a suspendat administrarea serului săptămâna trecută, la fel ca Danemarca, Islanda şi Bulgaria.

Articolul precedentCNCAV, despre debutul etapei a treia a vaccinării: 47.000 persoane programate. 3.657 rezervări/minut
Articolul următorAgenţia de reglementare britanică, despre vaccinul anti-COVID AstraZeneca: Nu cauzează coagularea sângelui