Coronavirus: Simptomele neurologice ale COVID-19 cresc de şase ori riscul de deces, potrivit unui studiu

0
436

Pacienţii cu COVD-19 care dezvoltă simptome neurologice prezintă un risc de şase ori mai mare de deces, potrivit unui studiu internaţional publicat marţi de revista medicală JAMA Network Open, relatează EFE.

Rezultatele, încă provizorii, au fost obţinute pe baza a 3.744 de adulţi spitalizaţi în 133 de centre de pe cele cinci continente.

Principala concluzie a studiului este că 82% dintre pacienţii spitalizaţi au dezvoltat simptome neurologice, care merg de la dureri de cap şi până la pierderea mirosului sau a gustului, ceea ce creşte de şase ori riscul de deces.

„Prezenţa oricărui simptom neurologic legat de COVID-19, de la ceva aparent inofensiv precum pierderea mirosului şi până la evenimente mai importante, precum accidentele cerebrovasculare, se asociază cu un risc de şase ori mai mare de deces”, se arată într-un comunicat.

De asemenea, pacienţii cu boli neurologice preexistente, precum demenţă sau migrene cronice, au un risc dublu de a dezvolta simptome neurologice asociate COVID-19.

„De la începutul pandemiei a fost evident că un mare număr de persoane cu o formă gravă a bolii, care a necesitat spitalizarea, au dezvoltat şi probleme neurologice”, notează în acest comunicat cercetătoarea Sherry Chou.

Sherry Chou, profesor de neurologie la Universitatea din Pittsburg (SUA), a condus consorţiul internaţional care a realizat studiul.

„După un an încă luptăm împotriva unui inamic invizibil şi necunoscut, avem nevoie de informaţii: trebuie ă învăţam tot ceea ce putem despre impactul neurologic al COVID-19 de la pacienţii care au fost grav bolnavi şi de la cei care au supravieţuit”, subliniază Sherry Chou.

De fapt, studiul alertează cu privire la viitorul „incert” al pacienţilor care au supravieţuit bolii. Potrivit lui Chou, chiar şi dacă „pandemia va fi complet eradicată, vorbim despre milioane de supravieţuitori” cu potenţiale probleme pe viitor.

Articolul precedentCNCAV: Cum vor fi distribuite cele 54.000 de doze de vaccin anti-COVID Janssen, ajunse miercuri în România
Articolul următorSenat/Comisia de muncă: Zi liberă plătită pentru vaccinarea anti-COVID-19