Coronavirus: Ministrul sănătăţii din Ucraina anunţă că va sta, din solidaritate, în carantină

0
296

Ministrul ucrainean al sănătăţii a anunţat că va sta, în semn de solidaritate, în carantină alături de cele 72 de persoane evacuate din Wuhan, epicentrul noului coronavirus, după ce locuitori din Novi Sanjarî care denunţau spitalizarea lor în apropiere au provocat violenţe, informează AFP.

Sute de locuitori din Novi Sanjarî s-au confruntat joi cu forţele de ordine pentru a se opune aducerii, într-un sanatoriu din acest mic oraş din centrul Ucrainei, a 45 de cetăţeni ucraineni şi 27 cetăţeni străini, majoritatea din America Latină, relatează Agerpres.

„Am luat decizia de a mă ralia oamenilor care vor fi ţinuţi sub observaţie. Voi sta următoarele 14 zile cu ei, în aceeaşi clădire şi în aceleaşi condiţii. Sper că prezenţa mea îi va calma pe cei din Novi Sanjarî şi restul ţării”, a scris Zoriana Skaletska pe contul său de Facebook în noaptea de joi spre vineri.

Ea a adăugat că a fost şocată de „panica şi respingerea, negativitatea şi agresiunile” faţă de persoanele evacuate în carantină pentru 14 zile în Novi Sanjarî.

Sutele de poliţişti anti-revoltă desfăşuraţi la faţa locului joi au reuşit în final să-i respingă pe manifestanţi în seara zilei de joi, pentru a degaja drumul pe care aceştia îl blocau. Sub protecţia poliţiei, autocarele care-i transportau pe evacuaţi, unele având geamurile sparte, au reuşit să intre seara târziu în incinta sanatoriului.

Premierul ucrainean Oleksi Goncearuk şi ministrul de interne Arsen Avakov s-au deplasat la faţa locului în încercarea de a-i calma pe manifestanţi şi a denunţa violenţele.

Potrivit unui responsabil al poliţiei ucrainene, citat de agenţia de presă Interfax-Ukraina, 24 de persoane au fost arestate. Nouă poliţişti şi un locuitor au fost răniţi în timpul confruntărilor, a adăugat el.

Niciun caz de coronavirus nu a fost înregistrat în Ucraina, situată între Rusia şi UE, însă sistemul său public de sănătate care, potrivit AFP, lasă mult de dorit este slab pregătit să facă faţă provocării pe care o reprezintă noul virus, iar acest lucru amplifică temerile populaţiei.

Tot în Europa, trei persoane au fost testate pozitiv cu coronavirus în Italia, în regiunea nordică Lombardia, acestea fiind primele cazuri de contaminare locală cu boala potenţial letală înregistrate în această ţară.

Anterior zilei de vineri, doar trei persoane fuseseră testate pozitiv în Italia cu virusul care a apărut în oraşul chinez Wuhan la sfârşitul anului trecut.

Doi turişti chinezi care au venit din Wuhan au fost testaţi pozitiv în Roma la sfârşitul lunii ianuarie, iar un italian, care s-a întors dintr-un oraş din China cu o cursă aeriană specială cu circa 56 de cetăţeni repatriaţi, a fost spitalizat o săptămână mai târziu.

În același timp, China a anunţat 500 de cazuri de contaminare cu coronavirus în penitenciare, dintre care cel puţin 200 în aceeaşi închisoare, alimentând temerile referitoare la noi focare de propagare a virusului.

Peste 75.400 de cazuri de coronavirus au fost înregistrate în China, iar 2.236 de persoane au decedat, majoritatea în provincia Hubei şi în capitala acesteia, Wuhan.

În Coreea de Sud, autorităţile au anunţat 48 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, în plus faţă de cele 52 anunţate în aceeaşi zi mai devreme, ceea ce creşte la 204 numărul de persoane infectate în această ţară.

Noi cazuri de infectare, 13 la număr, au fost anunțate de autoritățile din Iran. Ministerul Sănătăţii a anunţat și moartea altor două persoane infectate cu noul coronavirus, bilanţul oficial al deceselor cauzate de Covid-19 în această ţară ajungând la patru.

Și Israelul a confirmat vineri primul caz de infectare cu noul coronavirus la o pasageră care s-a aflat în carantină pe vasul de croazieră Diamond Princess înainte de a fi repatriată în această săptămână.

„Unul dintre pasagerii care s-a întors de pe vasul de croazieră din Japonia a fost testat pozitiv în urma analizelor efectuate în laboratorul central al Ministerului Sănătăţii”, au precizat autorităţile israeliene într-un scurt comunicat, menţionând că ceilalţi pasageri nu au fost infectaţi cu virusul.

„Pacienta este în carantină şi sub supraveghere, iar infectarea nu s-a produs pe teritoriul Israelului”, se mai precizează în comunicat, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Articolul precedent5.500 de elevi, afectați de suspendarea cursurilor, din cauza gripei
Articolul următorRaed Arafat anunță dezvoltarea pe intervenţia cu motociclete