Coronavirus: Ministerul Sănătății alocă 65.000 mii lei pentru achiziționarea de Remdesivir

0
64

Ministerul Sănătății va utiliza suma de 65.000 mii lei, din cei 570.000 mii de lei cu care a fost suplimentat bugetul Ministerului Sănătății, pentru achiziționarea medicamentului Veklury (Remdesivir) necesar pentru tratamentul pacienților cu COVID-19.

De asemenea, din suma suplimentată, cea mai mare parte, de peste 400. 000 mii lei vor fi utilizați pentru a se asigura continuitatea derulării unor activități prioritare din cadrul programelor naționale de sănătate, ca de exempluasigurarea testării de laborator prin metoda RT-PCR a persoanelor suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2, realizarea activităților de limitare a răspândirii infecției SARS – CoV2 la nivelul direcțiilor de sănătate publică, acordarea tratamentului antiretroviral pentru bolnavii cu infecție HIV/SIDA, continuarea vaccinării antigripale a persoanelor din grupele la risc de a contracta gripa sau de a dezvolta complicații ale acesteia, realizarea activitatilor necesare pentru asigurarea colectarii si testarii sangelui si produselor sanguine, realizarea activitatilor de transplant de organe, tesuturi si/sau celule de origine umana.

Medicamentul Veklury (Remdesivir) este medicamentul autorizat la nivel mondial și la nivelul Comisiei Europene ca tratament specific pentru pacienții infectați cu SARS-CoV-2.

„În scopul asigurării accesului egal la acest medicament al tuturor paciențlor la nivel european, la nivelul Comisiei Europene a fost realizată o procedură de achiziție comună, în numele și pentru Statele Membre, aceasta urmând a fi finalizată în perioada imediat următoare. Ținând cont de faptul că, la nivelul UE a fost adoptată strategia de achiziție centralizată, prin intermediul Comisiei Europene, iar Statele Membre pot încheia contracte subsecvente în baza Acordului Cadru încheiat între Comisie și producător, Ministerul Sănătații din România trebuie să asigure cadrul legal necesar în vederea posibilității achiziționării medicamentelor necesare în perioada octombrie – decembrie 2020”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Articolul precedentIndemnizație de hrană pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză, tratate în ambulatoriu
Articolul următorOUG care reglementează modul de acordare a serviciilor medicale pentru pacienții COVID, adoptată de Guvern