Coronavirus – China este încrezătoare că va ţine sub control epidemia până la sfârşitul lunii aprilie

0
164

Reputatul pneumolog chinez Zhong Nanshan, șef al echipei de medici de la Comisia Națională de Sănătate din China, a declarat joi că țara sa este încrezătoare că va ține focarul de coronavirus sub control până la sfârșitul lunii aprilie.

”China este încrezătoare că va ține sub control, în termeni generali, epidemia până la sfârșitul lunii aprilie”, a declarat Zhong la o conferință de presă în Canton, precizând că, „deși există un mare focar la Wuhan, acesta nu s-a extins masiv și în alte orașe”, relatează EFE citată de Agerpres.

Expertul în boli respiratorii a relevat că numărul cazurilor din China a început să scadă după 15 februarie: „Am spus deja că apogeul trebuia atins la mijlocul sau la sfârșitul lunii februarie, având în vedere puternica intervenție a statului și suspendarea călătoriilor după vacanța de Anul Noul chinezesc”.

Până la această dată numărul total al deceselor în China provocate de coronavirus a ajuns la 2.744, iar cel al cazurilor confirmate la 78.497, potrivit celui mai recent bilanț oferit de comisie, actualizat miercuri la miezul nopţii, ora locală (16.00 GMT).

Din totalul cazurilor confirmate, 43.258 rămân active, în scădere cu 5 %. Totuși, dintre cei 8.346 de pacienți, 19,3 % se află în stare gravă.

Vestea bună este că 32.495 de persoane au fost deja externate după ce s-au vindecat, cu 9 % mai multe decât în ziua de marți.

Zhong a asigurat joi că unele pronosticuri ale experţilor din străinătate, potrivit cărora China va înregistra peste 160.000 de contagieri, „nu au luat în calcul intervenţia guvernului chinez”. „Echipa noastră a prognozat aproximativ 70.000 de pacienţi infectaţi cu acest virus. Am prezentat aceste cifre unei publicaţii internaţionale, dar documentul nu a fost acceptat”, precizat el.

Epidemiologul a surprins şi cu afirmaţia că, deşi epidemia a început să se extindă în această ţară asiatică, e posibil ca primul caz de coronavirus să nu se fi produs în China. „Când am realizat primele prognoze, ne gândeam doar la China şi nu la alte ţări. Dar vedem că se înregistrează cazuri şi în alte ţări. Deşi focarul s-a declanşat în China, acest lucru nu înseamnă neapărat că sursa a fost China”, a declarat Zhong.

Deşi peste 30 de ţări au raportat cazuri de infectare cu COVID-19, China a înregistrat peste 95 % dintre cazurile de infecţii cu noul coronavirus.

Oraşul chinez Qianjiang le oferă o recompensă de 1.400 de dolari locuitorilor testaţi voluntar şi cu diagnostic confirmat

Un oraş din provincia chineză Hubei, epicentrul epidemiei globale de coronavirus, le va plăti câte 10.000 de yuani (1.426 de dolari) locuitorilor care se vor prezenta voluntar la control cu simptome de îmbolnăvire cu coronavirus şi al căror diagnostic va fi confirmat după testare.

Qianjiang, un oraş cu circa un milion de locuitori, situat la 150 km de Wuhan, capitala provinciei, a raportat până acum 197 de cazuri de contaminare şi îşi intensifică eforturile de a se asigura că cei infectaţi sunt izolaţi şi trataţi.

Suma promisă este cea mai ridicată dintre recompensele financiare oferite de unele regiuni pentru a-i încuraja pe locuitori să se prezinte de bunăvoie pentru controale medicale.

Provincia Hubei a raportat peste 65.000 de cazuri de contaminare şi mai mult de 2.600 de decese. La nivel mondial, bilanţul deceselor a ajuns la circa 2.800, iar cel al infectărilor la 80.000.

Grupul de lucru din Qianjiang împotriva epidemiei a anunţat că, dacă diagnosticul de contaminare cu coronavirus se confirmă, persoana va avea dreptul să primească recompensa integrală de 10.000 de yuani. Cei care au fost diagnosticaţi anterior nu sunt eligibili.

Cei în cazul cărora diagnosticul de contaminare nu va fi exclus deocamdată vor primi câte 1.000 de yuani, iar cei declaraţi cazuri ‘suspecte’ vor primi câte 2.000 de yuani, au precizat autorităţile.

Şi alte zone din Hubei, precum districtul Hanyang din Wuhan şi oraş învecinat Huangguang, au oferit recompense în bani persoanelor care se prezintă în mod voluntar pentru controale medicale. Suma oferită este însă mult mai mică, de circa 500 de yuani.

Presa din Jiangxi şi Hebei a relatat că şi autorităţi locale din acest provincii au oferit sume de aproximativ 300-500 de yuani.

Autorităţile chineze au anunţat anterior că persoanele care prezintă simptome de infectare vor putea fi testate gratuit, şi au eliberat fonduri comunităţilor locale pentru a preveni ca locuitorii cu simptome de contaminare să nu se prezinte la controale de teama eventualelor pierderi financiare.

Articolul precedentLinie TELVERDE destinată persoanelor care doresc informații legate de noul coronavirus
Articolul următorAdrian Ionel, UNIFARM: Săptămâna viitoare vor fi aduse 5-6 milioane de măști de protecție