Coronavirus Anglia: Teste rapide COVID-19, oferite săptămânal populației în mod gratuit

0
474

În fiecare săptămână, englezii vor beneficia de câte două teste rapide COVID-19, ca parte a extinderii programului de testare împotriva noului coronavirus al guvernului britanic.

Măsura va fi aplicată începând de vineri, 9 aprilie, potrivit BBC.

Kiturile, care pot da rezultate în aproximativ 30 de minute, vor fi disponibile gratuit la centrele de testare, în farmacii şi prin poştă.

Testele sunt oferite deja în şcoli şi familiilor elevilor şi celor care trebuie să îi părăsească locuinţele pentru a merge la serviciu.

Ministrul britanic al Sănătăţii a spus că această măsură va ajuta la prevenirea apariţiei de focare, având în vedere că restricţiile vor fi relaxate, însă criticii programului susţin că riscă să devină o risipă ”scandaloasă” de bani, considerând că aceste teste nu sunt relevante.

”Pe măsură ce progresăm cu programul de vaccinare şi având în vedere că urmează, cu precauţie, să relaxăm restricţiile, testarea rapidă regulată este şi mai importantă pentru a ne asigura că aceste eforturi nu sunt irosite”, a declarat prim-ministrul Boris Johnson, citat de BBC.

Oficialul urmează să se întâlnească cu membrii Cabinetului pentru a semna noua etapă de relaxare a măsurilor din Anglia, începând cu 12 aprilie. Astfel, magazinele neesenţiale vor fi redeschise şi localurile vor putea să îşi servească clienţii în aer liber.

Testele rapide sunt destinate celor care nu prezintă simptome de COVID-19 şi pot fi făcute acasă.

În cazul unui rezultat pozitiv, persoana în cauză şi cei cu care locuieşte în aceeaşi casă trebuie să se auto-izoleze. Ei pot ulterior comanda un test PCR, efectuat în general în cazul simptomaticilor. Dacă la acest test rezultatul este negativ, perioada de carantină se încheie.

Potrivit BBC, la jumătatea lunii februarie, erau efectuate zilnic aproximativ 250.000 de teste rapide, iar numărul acestora a ajuns la 1 milion pe zi, la finalul lunii martie.

Dr. Susan Hopkins, director al Public Health England, a spus că testarea rapidă poate descoperi cazuri care altfel nu ar fi depistate, ajutând în acest fel la întreruperea lanţului de transmitere a bolii.

Cele mai recente date arată că, din 4,2 milioane de teste făcute în şcoli şi facultăţi, în săptămâna 18 – 24 martie, 4.502 au avut rezultat pozitiv.

Până în prezent, în Marea Britanie au fost înregistrate peste 4,35 de milioane de cazuri de Covid-19 şi mai mult de 126.800 de decese asociate. Peste 31,5 milioane de oameni au primit cel puţin o doză de vaccin.

Articolul precedentAlte peste 48.300 de persoane vaccinate, de la ultima raportare. Câte reacţii adverse s-au înregistrat
Articolul următorTranșa de vaccin anti-COVID-19 de la Pfizer, care ar fi trebuit să ajungă luni dimineață în România, întârzie