Coriu: Cancerul nu este o condamnare. S-au făcut progrese care au îmbunătățit radical șansele de supraviețuire

0
168

Președintele Societății Române de Hematologie (SRH), prof. dr. Daniel Coriu, a declarat că în ultimii 30 de ani, în oncologie, s-au făcut progrese remarcabile, progrese care au îmbunătățit radical soarta și șansele de supraviețuire ale pacienților cu cancer.

„Până nu demult, diagnosticul de cancer suna ca o condamnare. Din fericire, aceste progrese au permis schimbarea radicală a acestei dogme. Nu, cancerul nu este o condamnare. Astăzi, putem vorbi deschis cu pacientul nostru, pacientul cu leucemie acută, pacientul cu limfom, cu leucemie cronică sau mielom multiplu.Pe de altă parte, avem nevoie de echipamente moderne pentru diagnostic și monitorizare. Da, putem vorbi de o terapie personalizată pentru că noi putem modula doza de terapie sau tipul de terapie în funcție de modelul de boală”, a afirmat prof. dr. Daniel Coriu.

Prof. dr. Daniel Coriu a mai spus că progresele în oncologie au loc foarte rapid.

„Cel puțin în hematologie, în cinci ani, s-au schimbat radical strategiile de terapie, motiv pentru care avem nevoie de experți supraspecializați pe anumite boli, lucru pe care noi, la Spitalul Fundeni, l-am făcut de ceva timp. Avem hematologi, hematooncologi specializați pentru leucemie acută, pentru transplantul medular, pentru mielomul multiplu și așa mai departe.
Și pentru că vorbim de resursa umană, din nefericire, în România, avem un deficit major în ceea ce înseamnă resursa umană din oncologie în general, în radioterapie în mod particular, în hematologie în mod particular, dar mai ales în oncohematologia pediatrică, unde vorbim despre câteva zeci de persoane, zeci de specialiști. Cel mai trist este că avem un dezechilibru major în repartiția acestor specialiști, marea majoritate sunt concentrați în câteva orașe universitare”, a spus președintele Colegiului Medicilor din România, în cadrul unui eveniment online, organizat cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului.

Pe de altă parte, prof. dr. Daniel Coriu, a atenționat că în România, există un deficit major în ceea ce înseamnă resursa umană din oncologie în general și în radioterapie și hematologie, în mod particular, dar mai ales în oncohematologia pediatrică, unde există câțiva zeci de specialiști.

De asemenea, prof. dr. Daniel Coriu a vorbit și despre existența dezechilibrului major în repartiția acestor specialiști, marea majoritate a lor fiind concentrată în câteva orașe universitare.

 

Articolul precedentCojan (CNAS): Lupta împotriva cancerului nu și-a atins scopul
Articolul următorBilanțul detaliat al GCS: 31.776 cazuri noi de persoane infectate, dintre care 3.182 ale unor pacienți reinfectați