Oamenii de stiinta britanici au constatat ca persoanele care s-au confruntat in primii ani de viata cu neglijare, greutati si privatiuni au creiere mai mici. Este concluzia unui studiu facut de cercetatorii de la King’s College Londra, pe 67 de persoane care si-au petrecut intre doua saptamani si patru ani din viata in orfelinatele comuniste si pe 21 de orfani britanici, care nu s-au confruntat cu aceleasi conditii.

Romanii au fost adoptati de familii britanice in anii ’90.

Creierele orfanilor romani sunt, in perioada adulta, in medie, cu 8,6% mai mici decat ale celorlalti.

Mai mult, cu cat a fost mai lunga perioada petrecuta in orfelinatele comuniste, cu atat mai mai mare reducerea in volumul creierului.

Impactul asupra creierului nu a fost uniform.

Am descoperit diferente structurale intre cele doua grupuri in trei regiuni ale creierului. Aceste regiuni sunt legate de functii precum organizarea, motivatia, integrarea informatiei si memorie”, a explicat prof. Mitul Mehta, unul dintre cercetatori.

Potrivit autorilor, aceste descoperiri ar putea explica IQ-ul mai scazut si rata mai mare de ADHD in randul acestor adulti.

Ceea ce nu poate fi explicat deocamdata este cum afecteaza, mai exact, conditiile din primii ani de viata creierul. Ce este clar este ca acest impact merge mai departe decat efectele unei nutritii precare.