Controale pentru peste 220 de gravide, în comunități defavorizate

0
262

Peste 220 de gravide au beneficiat de controale medicale gratuite, în comunități defavorizate. Caravana pentru control gravide și mame aflate în risc a vizitat, în perioada septembrie 2019-februarie 2020 – 12 localități din 5 județe ale tării. Cele mai multe gravide beneficiare au fost în județele Ialomița – 76 gravide și în județul Giurgiu – 51 gravide. Consultațiile s-au desfășurat în cabinetele medicale sau dispensarele din localitățile vizitate, cu ajutorul medicilor de familie, asistenților comunitari și mediatorilor sanitari și al primăriilor.

În total, au fost efectuate 226 controale pentru 193 de gravide, din comunități defavorizate, care au beneficiat de control al sarcinii și ecografie de specialitate, în funcție de gradul de graviditate în care se aflau. 33 dintre ele au beneficiat de control de câte 2 ori, adică aprox. 17% dintre ele. Cele mai multe dintre gravidele beneficiare erau în trimestrul III de sarcină și au născut până la a doua vizită a caravanei în localitatea lor.

Limitele de vârstă pentru beneficiarele caravanei au fost 13 și 43 de ani, cu o medie în jur de 22- 23 de ani, dar gravide care se aflau deja la a 3-a sau a 4-a sarcină la această vârstă.

Recordurile absolute și cazuri particulare:  o gravidă de 31 de ani care era deja bunică, femei care au născut primul copil la 12 ani, zece cazuri de gravide la 13-14 ani, gravide minore, de 16-17 ani aflate la a doua sarcină sau a treia sarcină.

Medicii au constatat că 70% din gravidele consultate se aflau la prima ecografie, chiar dacă nu erau la prima sarcină. 80% din gravidele beneficiare ale proiectului au abandonat scoala înainte să finalizeze ciclul gimnazial, multe dintre ele fiind chiar analfabete, aveau nevoie de sprijin pentru a înțelege ce scrie în fisa medicală sau pe rezultatul ecografiei.

“Au fost și câteva cazuri speciale, în care s-au depistat sarcini oprite din evoluție, sarcină gemelară, afecțiuni ale fătului sau probleme cu privire la lichidul amniotic sau risc de naștere prematură. De fiecare data echipa medicală a oferit indicații pentru analize/controale suplimentare sau intervenții terapeutice, după caz. De asemenea, au fost câteva cazuri când gravidele au fost atenționate de risc de diabet gestațional sau tensiune arterială ridicată, li s-a explicat situația și au fost îndrumate către controale de specialitate” Adina Clapă – Coordonator proiect.

Odată cu deplasarea în mediul rural a acestei caravane, dotată cu toate echipamentele necesare în monitorizarea sarcinii și cu personal medical de specialitate, femeile care înregistrează sarcini cu risc vor primi tratamentul medical necesar. Ecograful achiziționat pentru derularea proiectului este dotat cu sonda abdominală și vaginală, ceea ce permite atât depistarea sarcinilor cu risc de prematuritate, cât și eventuale malformații ale fătului.

Aproximativ 18.000 de copii se nasc în România înainte de termen, unul la fiecare 30 de minute.

 

 

Articolul precedentCoronavirusul amână lansarea noului James Bond
Articolul următorNoul coronavirus: Care este situația infecțiilor în România?