Contracte de finanţare pentru infrastructură spitalicească nouă prin PNRR, semnate de ministrul Sănătății

0
167

Opt contracte de finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru infrastructură spitalicească nouă au fost semnate, joi, de ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Evenimentul a avut loc în Amfiteatrul Ambulatoriului Clinic Integrat al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC).

„Este un moment important în drumul nostru început în anul 2022 de investiţii accelerate în sistemul de sănătate din România, iar organizarea acestui eveniment la Spitalul Militar Central „Carol Davila” are o semnificație aparte, pentru că beneficiare ale acestui program sunt și patru spitale militare din țară, care vor dezvolta compartimente de politraumă, alături de celelate componente civile pe care deja le-am semnat sau care urmează să fie semnate astăzi, care se referă la patologia pediatrică, patologia oncologică și, nu în ultimul rând, o problemă de sănătate publică legată de tuberculoză. Toate aceste opt proiecte pe care le semnăm astăzi completează celelalte șapte care au fost deja semnate, dintr-un total de 27, în perioada imediat următoare vom finaliza semnarea acestor contracte”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Au fost semnate contracte de finanţare pentru mai multe spitale militare – Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Augustin” Sibiu – pavilion politraumă, Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Ion Jianu” Piteşti – pavilion politraumă, Spitalul Clinic de Urgenţă Militar „Dr. Ştefan Odobleja” Craiova – pavilion politraumă, Spitalul Militar de Urgenţă „Regina Maria” Braşov – pavilion politraumă.

De asemenea, s-au semnat contracte pentru Centrul de diagnostic şi tratament al Tuberculozei Zerlendi, Bucureşti – spital nou, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Centrul de Psihiatrie pediatrică în incinta Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”, o policlinică municipală cu specializarea cardiologie şi oncologie la Constanţa, dar şi pentru construirea unui corp nou – Departament sănătatea mamei şi copilului – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa.

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a menționat că încrederea pacienţilor în spitalele militare se află la un nivel foarte ridicat.

„Datele statistice arată an de an că încrederea pacienţilor români în spitalele noastre este la un nivel foarte ridicat. (…) Documentele pe care am onoarea să le semnez astăzi alături de domnul Rafila, ministrul Sănătăţii, ne permit finanţarea de construcţii noi cu aproape 400 de milioane de lei în cadrul Componentei 12 Sănătate aferente PNRR la patru spitale militare din ţară (…) Se va construi un pavilion nou de chirurgie post traumatică la Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Ion Jianu” Piteşti, a cărui valoare se ridică la aproximativ 111 milioane de lei, din care alocarea de la bugetul de stat este de aproape 4,7 milioane de lei. Se vor construi pavilioane politraumă noi la Spitalul Clinic de Urgenţă Militar din Craiova unde valoarea investiţiei se ridică 52 milioane de lei între care 2,6 milioane fiind cofinanţare de la bugetul de stat, la Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Augustin” din Sibiu avem o investiţie de 97 milioane de lei din care cofinanţare naţională este aproape 5 milioane de lei şi la Spitalul Militar de Urgenţă „Regina Maria” din Braşov unde vor fi alocate 135 de milioane de lei cu o finanţare de 7,6 milioane de lei. Toate aceste investiţii vor asigura servicii medicale la cele mai înalte standarde militarilor şi civililor care activează în Ministerul Apărării Naţionale, rezerviştilor Armatei Române, militarilor aliaţi (…), precum şi foarte important pacienţilor civili”, a spus ministrul.

Articolul precedentUNICEF: Încrederea populației în vaccinurilor adresate copiilor a scăzut în timpul pandemiei de COVID-19
Articolul următorMinistrul Rafila, despre starea de sănătate a românilor: Nu se va schimba semnificativ dacă nu dezvoltăm programele de prevenție