Consumati iaurt: ajuta la echilibrarea dietei, dupa rasfaturile culinare de Sarbatori

0
293

Produsele lactate reprezinta o componenta importanta in alimentatia zilnica, avand un continut bogat in nutrienti esentiali, necesari pentru cresterea si mentinerea muschilor si oaselor, la orice varsta. Pe langa faptul ca iaurtul este o sursa naturala de proteine si calciu, acesta echilibreaza flora intestinala datorita bacteriilor vii pe care le contine, bacterii care au realizat fermentarea laptelui pentru transformarea acestuia in iaurt.

„Iaurtul este un aliment esential, cu densitate nutritionala foarte buna si purtator al unor nutrienti importanti pentru sanatate, cum ar fi: proteine complete, calciu, potasiu, fosfor, zinc, bacterii lactice vii. De altfel, iaurtul se plaseaza pe locul doi in ierarhia alimentelor sanatoase, dense in nutrienti, dupa fructe si legume. Iata de ce consumul zilnic de iaurt contribuie la asigurarea unei alimentatii sanatoase si echilibrate,in toate etapele vietii”, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane.

Datorita continutului bogat in proteine cu valoare nutritiva inalta, consumul de iaurt asigura organismului toti cei noua aminoacizi esentiali in dezvoltarea si mentinerea sanatatii tesuturilor.

Totodata, consumul de lactate, ca parte a unei diete controlate din punct de vedere caloric, este asociat cu o pierdere mai mare in greutate, mai ales din zona abdomenului.

„Iaurtul este o foarte buna alternativa atunci cand simtim nevoia de ceva dulce. in plus, spre deosebire de o prajitura sau un alt aliment cu un continut caloric ridicat, iaurtul are putine calorii si este la fel de gustos. Ofera o senzatie de satietate care persista mai mult timp, fiind astfel de mare ajutor persoanelor care doresc sa-si reechilibreze dieta. De asemenea, datorita continutului de bacterii vii, iaurtul ajuta sistemul digestiv sa functioneze corect, prevenind acumularea de toxine, constipatia, episoadele diareice si ameliorand simptomele sindromului de colon iritabil. Este atat de simplu sa ne mentinem sanatatea prin introducerea iaurtului in dieta noastra zilnica”, a adaugat prof. univ. dr. Nicolae Hancu.

Intr-adevar, iaurtul, inclusiv cel cu fructe, poate fi cea mai buna alegere ca desert sau gustare dulce in momentele cand simtim „foamea de energie”, pentru a ne putea continua munca. Comparat cu alte alimente dulci, consumate in acelasi scop, iaurtul asigura energie si nutrienti valorosi, cu un aport caloric sub 100 kcal. Concret:

Aceste date demonstreaza faptul ca iaurtul ne ajuta sa ne echilibram dieta, din punct de vedere caloric si nutritional, inlocuind cu succes alimente hipercalorice, cu un continut mare de zaharuri si grasimi. De asemenea, dupa mesele imbelsugate de sarbatori, perioada in care multi dintre noi isi permit repetate rasfaturi culinare, o zi doar cu fructe si iaurt sau macar o cina usoara si gustari constand din iaurt, ne ajuta sa restabilim controlul asupra caloriilor, fara sa ne infometam.

Potrivit medicilor nutritionisti, iaurtul este intotdeauna un prieten de nadejde in alegerile alimentare. in plus, iaurturile Danone sunt disponibile intr-o larga varietate de sortimente, pentru a satisface gusturile oricarei persoane. Astfel, persoanele preocupate de o alimentatie sanatoasa, care nu sar peste mese, dar nici nu fac excese, aleg iaurtul simplu, eventual de baut, pentru a-si reface sau mentine masa musculara si pentru a se hidrata. Persoanele pofticioase, care cedeaza usor tentatiilor culinare, au la dispozitie iaurturile cu fructe si cele de inspiratie greceasca, delicioase, consistente si cu aport caloric moderat, in timp ce persoanele care nu-si fac niciodata griji din cauza siluetei prefera iaurturile cu un strat generos de fructe. De asemenea, Danone pune la dispozitia consumatorilor aflati mereu la dieta iaurturi light, fara grasime, fara zahar adaugat, si cu un continut scazut de fructoza si indulcitori.

Explicarea importantei consumului zilnic iaurt, ca parte a unei alimentatii sanatoase si echilibrate, este principalul obiectiv al campaniei educationale „1 iaurt pe zi, sanatatea ti-o mentii”, initiata de Danone, cel mai mare producator roman de iaurturi. Campania se bucura de sustinerea Societatii de Nutritie din Romania, a Asociatiei Romane pentru Studiul Obezitatii, a Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si a domnului prof. univ. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane.

Informatii suplimentare despre beneficiile consumului de iaurt

Consumul de iaurt este benefic prin:

– imbunatatirea digestiei lactozei, in cazul persoanelor cu toleranta redusa la lactoza. Iaurtul contine din start mai putina lactoza decat laptele din care este facut, iar bacteriile lactice vii pe care le contine vor continua sa descompuna lactoza si dupa ingestie;

– reducerea generarii de substante cu potential toxic in procesul de digestie. Bacteriile de fermentatie din iaurt inhiba activitatea bacteriilor de putrefactie prezente in intestin, reducand generarea de compusi toxici si iritanti in tubul nostru digestiv;

– imbunatatirea tranzitului intestinal si modularea raspunsului imun intestinal. Bacteriile vii din iaurt interactioneaza cu flora noastra intestinala, ecosistem cu multiple roluri in buna functionare si protectia organismului;

– reducerea incidentei, duratei si severitatii episoadelor de diaree, inclusiv dupa tratamente cu antibiotice. Acest beneficiu este cunoscut de multa vreme – in copilarie toti primeam iaurt, mai ales in perioada tratamentelor cu antibiotice. Antibioticele distrug nu doar bacteriile patogene (pentru care ne tratam), ci si alte specii de bacterii din intestin, dezechilibrand flora intestinala si cauzand deseori diaree. Refacerea florei, „gardian al sanatatii organismului”, este ajutata de bacteriile bune din iaurt;

– ca adjuvant in tratarea unor afectiuni precum bolile inflamatorii intestinale sau a sindromului de colon iritabil. Iaurturile, indeosebi cele suplimentate cu bacterii probiotice (ex. bifidobacterii) au beneficii dovedite in reducerea simptomelor acestor maladii.

Articolul precedentBursele Neurodiab „Magyar Imre” 2014 – experienta pentru tinerii medici
Articolul următorSedentarismul – factor de risc pentru bolile cronice netransmisibile