Carnea de miel are o valoare calorica ridicata si un continut mare de colesterol, fapt ce ar putea produce serioase probleme de sanatate celor care o consuma in exces. Pentru a evita efectele nefaste ale consumului de carne de miel in perioada Pastelui, medicii recomanda sa fie servita impreuna cu foarte multe legume, verdeata si orez pentru o digestie usoara.

Specialistii in alimentatie atentioneaza ca mielul care va fi servit in ziua invierii Domnului trebuie sa aiba o greutate cuprinsa intre 10 si 14 kilograme, altfel carnea mieilor cu greutate mai mica de 10 kilograme sau cu varsta sub 9 saptamani poate produce probleme legate de continutul ridicat de colagen, ce o fac dificil de digerat. in cazul consumului excesiv se poate declansa un atac de guta sau pot aparea afectiuni gastro-intestinale si hepato-renale.

Totodata, carnea de miel contine multe lipide ce ii pot afecta in special pe cei cu boli cardiovasculare sau cu risc de colici biliare, pancreatita, iar continutul crescut de proteine poate determina alergii.

Specialistii spun ca indicat ar fi ca mielul sa fie inabusit, fiert sau preparat pe gratar, iar carnea de miel asociata cu prajeli trebuie evitata pe cat posibil. Este bine ca legumele sa nu lipseasca din preparatele de Paste, deoarece carnea de miel nu contine fibre si asftel ar putea fi evitate problemele legate de constipatie.