Consultația de prevenție, prevăzută în contractul-cadru ce urmează să intre în vigoare de la 1 iulie

0
80

Consultația de prevenție este unul dintre principalele aspecte prevăzute în contractul-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în anii 2021 – 2022, contract care va intra în vigoare de la 1 iulie și prin care se urmărește realizarea de ”pași către inversarea piramidei serviciilor de asistență medicală, în sensul creșterii ponderii serviciilor acordate în segmentul de prespital, a  serviciilor acordate la nivelul medicinei primare și al ambulatoriului de specialitate”, după cum a declarat marți președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adrian Gheorghe.

Pachetul de prevenție va fi unul comprehensiv și se va adresa persoanelor cu vârsta peste 40 de ani.

”Este vorba despre un pachet comprehensiv de prevenție care are ca țintă principală adulții peste 40 de ani. Acest pachet cuprinde trei componente, carer sunt interdependente. Sunt, de fapt, trei consultații grupate. Prima consultație este una de evaluare a factorilor de risc a pacientului, a doua consultație este una prin care medicul efectuează ceea ce se numește intervenția asupra factorilor de risc, propriu-zis consiliere către pacient pentru ameliorarea factorilor de risc, iar a treia consultație este una de monitorizare, practic pentru a urmări măsura în care intervenția asupra factorilor de risc a avut succes și se regăsește în comportmentul, stilul de viață al pacientului. Modul în care vor fi decontate aceste consultații este de așa natură încât să stimuleze livrarea acestui pachet în întregul său”, a declarat Adrian Gheorghe într-o conferință de presă susținută marți la Ministerul Sănătății.

Ad in title

Președintele CNAS a făcut precizări și cu privire la decontarea investigațiilor sau a analizelor de laborator din cadrul acestui pachet.

”De asemenea, dacă medicul de familie va prescrie investigațiile sau analizele de laborator ca parte a evaluării pe care o face, aceste consultații vor fi decontate din fond peste valoarea de contract pe care o au furnizorii de paraclinice. Practic vor fi suplimentate sumele cu cât va fi nevoie astfel încât pacienții care trec prin acest proces al consultației de prevenție să nu întâmpine niciun obstacol în efectuarea analizelor prescrise de medic”, a mai precizat Adrian Gheorghe.

Articolul precedentRecomandările UE pentru tulpinile de virus gripal ce ar trebui incluse în vaccinul anti-gripal, actualizate
Articolul următorDouă miliarde de euro vor fi investiți în tehnologia ARN mesager în următorii cinci ani