Congresul Managementul Multidisciplinar al Pacientului cu „Long COVID”, în perioada 10 – 12 noiembrie

0
445

Peste 1,7 milioane de români au fost infectați de la începutul pandemiei de COVID-19 cu virusul SARS-CoV-2, iar potrivit unui studiu recent, una din trei persoane infectată cu SARS-CoV-2 va suferi de simptome post-COVID cel puțin între trei și șase luni.

De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a dat publicității recent o definiție clinică oficială a sindromului Long COVID sau post-COVID, potrivit căreia ”sindromul post COVID-19 intervine la persoane cu un istoric medical de infecție probabilă sau confirmată cu SARS-CoV-2, de obicei la trei luni de la instalarea COVID-19 cu simptome care durează cel puțin două luni și care nu pot fi explicate printr-un diagnostic alternativ. Simptomele obișnuite includ oboseală, dificultăți de respirație, disfuncție cognitivă și nu numai, având un impact asupra vieții de zi cu zi. Simptomele pot să se instaleze după o recuperare inițială în urma unui episod acut de COVID-19 sau pot persista după boala inițială. De asemenea, simptomele pot fluctua sau pot exista recăderi în timp”.

După cum reiese și din definiție, problematica pacientului cu Long COVID este una complexă și este important ca medicii să recunoască semnele și simptomele și să aibă informații actualizate privind acest sindrom pentru a oferi îngrijirile necesare pacienților, pe baza dovezilor științifice actuale.

Unul dintre instrumentele necesare, după cum atrage atenția și Organizația Mondială a Sănătății, este abordarea multidisciplinară în această afecțiune.

În aceste condiții, Societatea Națională Română de Boli Infecțioase organizează, sub egida Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, un eveniment științific în premieră în peisajul medical românesc: Congresul Managementul Multidisciplinar al Pacientului cu „Long COVID”. Manifestarea, ce se adresează exclusiv medicilor, se va desfășura în perioada 10 – 12 noiembrie.

„Din nefericire pandemia de COVID-19 își dezvăluie o nouă latură și ne obligă să ne concentrăm pe o nouă sintagmă – Long COVID. Noi, medicii, trebuie să identificăm din timp, să răspundem cât mai bine și să fim la curent cu tot ce înseamnă acest sindrom. Având în vedere ceea ce știm în acest moment, este de maximă importanță să avem o perspectivă multidisciplinară asupra pacientului cu long COVID. Astfel, cele mai noi informații științifice și colaborarea între specialități reprezintă direcțiile pe care am construit primul congres adresat medicilor români implicați în managementul pacienților cu long COVID. Avem sesiuni de boli infecțioase, pneumologie, cardiologie, neurologie, psihiatrie, ATI, hematologie, virusologie, imunologie, diabet, nutriție și boli metabolice, oncologie, reumatologie și dermatologie. De asemenea, o tematică extrem de importantă și de așteptată este cea legată de long COVID la copii. Din păcate, cred că long COVID este un sindrom care va fi analizat foarte mult timp și este extrem de important ca noi, comunitatea medicală, să organizăm un eveniment complex în care să ne împărtășim și să discutăm, pe de o parte, toate informațiile pe acest subiect, iar pe de alta toată experiența noastră în acest sens”, a declarat conf. dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș” din București și coordonatorul științific al Congresului Managementul Multidisciplinar al Pacientului cu „Long COVID”.

Congresul Managementul Multidisciplinar al Pacientului cu „Long COVID” își propune să aducă în atenția profesioniștilor din domeniul sănătății, timp de trei zile, un program științific centrat pe COVID-19 – abordare în diverse patologii asociate, dar și pe managementul pacientului cu ”Long COVID”, au anunțat organizatorii.

Manifestarea, care ar urma să fie una anuală, propune o abordare comprehensivă a problematicii managementului pacientului cu simptome specifice la mai multe săptămâni post-infecție cu virusul SARS-CoV-2, din prisma experienței clinice a principalelor specialități implicate, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Articolul precedentGheorghiţă: Peste 3.200 de cadre didactice, vaccinate anti-COVID în ultima săptămână
Articolul următorCoronavirus: Care este rata de acoperire vaccinală în București