Conf. univ. dr. Mihai Craiu: Cu toată spaima noastră că „ne trage curentul” chiar vor trebuie aerisite bine clasele

0
134

Conf. univ. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, atrage atenția că se înregistrează o creștere masivă a numărului de cazuri de gripă, cea mai mare din ultimii 10 ani, în toată emisfera nordică, inclusiv în România. „Copiii, mai ales cei sub 5 ani, reprezintă principala grupă de vârstă la care se observă un număr mare de spitalizări din cauza gripei”, a subliniat medicul. În contextul începerii școlilor, „cu toată spaima noastră că ne trage curentul chiar vor trebuie aerisite bine clasele, începând de acum”, afirmă medicul.

„Se întâmplă și în România ce se întâmplă în restul emisferei nordice. O creștere masivă a numărului de cazuri de gripă, cea mai mare din ultimii 10 ani. Creștere care se asociază cu o suprasolicitare a sistemelor medicale și cu o accentuare a ratei spitalizărilor. Copiii, mai ales cei sub 5 ani, reprezintă principala grupă de vârstă la care se observă un număr mare de spitalizări din cauza gripei. Abia pe locul doi sunt seniorii cu vârste peste 65 ani. Iar sezonul acesta creșterea numărului de spitalizări la copil, ca urmare a complicațiilor gripei, a apărut foarte repede față de anii trecuți (încă din noiembrie 2022) și a urcat la cote alarmante”, afirmă conf. univ. dr. Mihai Craiu, într-o postare pe pe pagina de Facebook Spitalul virtual pentru copii, menționând situațiile din Canada, SUA, UK și UE.

„Și acolo au fost întâlnite, din păcate, decese la copil (în Connecticut, Idaho, Illinois au fost raportate in ultima perioadă decese la copii, ca urmare a complicațiilor gripei”, adaugă medicul.

Ce trebuie să știm: Cum putem scădea riscul de îmbolnăvire 

Potrivit medicului, putem scădea riscul de îmbolnăvire prin aerisirea frecventă a spațiilor și folosirea măștii de protecție, mai ales în zonele aglomerate.

„Cu toată spaima noastră că „ne trage curentul” chiar vor trebuie aerisite bine clasele, începând de acum”, subliniază medicul.

Conf. univ. dr. Mihai Craiu atrage atenția că, „înainte de a ne panica total sau a căuta vinovați în loc de soluții, trebuie să știm că:

  • Gripa este o infecție acută posibil severă a căilor aeriene și se transmite în special pe cale aerogenă. Cu alte cuvinte este MULT mai probabil să luăm gripă într-un spațiu închis, aglomerat unde există persoane care strănută sau tușesc. Riscul este mult mai mic în aer liber.
  • Putem scădea riscul de îmbolnăvire și altfel decât evitând aglomerația… Prin aerisirea frecventă (cu toată spaima noastră că „ne trage curentul” chiar vor trebuie aerisite bine clasele, începând de acum), sau prin folosirea măștii, mai ales în zonele aglomerate (metrou, magazin, sală de clasă etc). Chiar și o mască improvizată sau o bandană pusă la gură reprezintă opțiuni mai bune decât … nimic.
  • Virusul gripal supraviețuiește pe suprafețe și poate ajunge cu ușurință în nasul, gura sau ochii unui copil, care se atinge la față, cu mâinile nespălate, în special după ce a atins clanțe, mânere, balustrade, etc în locuri aglomerate. Ar trebui să reinvățăm spălatul corect al mâinilor și tușitul în plica cotului, ca în primele luni de pandemie…Cam asta se poate face ACUM. Restul sunt emoții și așteptări nerezonabile”, a mai transmis medicul pediatru.

 

Articolul precedentUn nou tratament pentru maladia Alzheimer, autorizat în Statele Unite
Articolul următorInfoCons: Supă la plic cu până la 10 E-uri