Conf. univ. dr. Iolanda Blidaru: Nu exista o metoda de screening in cancerul de ovar

0
279

Cancerul de ovar, desi are o incidenta mai redusa in populatie comparativ cu cancerul de san sau cancerul de col uterin, se insoteste totusi de o mortalitate foarte mare, potrivit specialistilor. si asta din cauza ca diagnosticarea se face in stadii foarte avansate. Spre deosebire de alte tipuri de cancer in care exista posibilitatea screening-ului, in cancerul de ovar nu exista pana in prezent o metoda de screening nici in Romania, nici la nivel international.

„Cancerul de ovar nu are admis, pana in momentul de fata, la nivel international o metoda de screening. si asta spre deosebire de cancerul mamar si de cancerul de col uterin, unde exista screening. Deci, cancerul de ovar nu poseda in momentul de fata aceasta posibilitate de a fi depistat intr-un stadiu incipient. Asa cum stim toti, screening-ul inseamna sa testam o parte importanta a populatiei pentru o anumita afectiune. (…) Screening-ul extrage doar anumite situatii de suspiciune”, a declarat conf. univ. dr. Iolanda Blidaru, Medic primar Obstetrica-Ginecologie, Manager Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Cuza Voda Iasi in cadrul Conferintei-dezbatere „Dialoguri pentru viata: Sanatatea feminina si Oncologia”, de la Iasi.

Specialistul a mai atras atentia si asupra costurilor ridicate impuse de programele de screening deja existente, fapt care ar putea reprezenta o piedica in ceea ce priveste adresabilitatea pacientilor la medic.

„Una dintre marile probleme ale acestui screening, ale acestei metode la noi in tara este costul. O conditie ar fi sa fie extrem de ieftin, daca ar putea sa nu coste nimic ar fi de-a dreptul ideal. Cu cat este mai ieftin cu atat este mai usor de aplicat si poate cuprinde populatii mai largi. Cea mai simpla metoda de screening la noi in momentul de fata este screening-ul in cancerul de col uterin prin cercetarea frotiului Babes-Papanicolau. (…) Ca practician va pot confirma faptul ca in general, as zice eu, cam trei sferturi din persoanele cu care ma intalnesc si mai ales cele de o anumita varsta, trecute de 40 de ani, declara foarte senin ca nu li s-a practicat niciodata aceasta metoda de screening. Fara educatie nu putem ajunge nicaieri. Medicul nu este un magician. Sigur, noi lucram cu conditiile pe care le constatam la pacienta. Daca pacienta se prezinta intr-un stadiu incipient toata lumea este multumita pentru ca lucrurile se rezolva usor, repede, fara consecinte grave”, a mai subliniat conf. univ. dr. Iolanda Blidaru.

Articolul precedentConferinta Dialoguri pentru viata: Sanatatea feminina si Oncologia, Iasi
Articolul următorOMS: 4,5 milioane de persoane la nivel global si-au pierdut vederea din cauza glaucomului