Conf. univ. dr. Iolanda Blidaru: Cancerul de ovar este o tragedie a oncologiei feminine

0
196

Cancerul de ovar este una dintre formele de cancer cu o incidenta redusa in populatie, dar care are o mortalitate crescuta, potrivit specialistilor. si asta din cauza ca este depistat in stadii avansate, cand specialistii nu mai pot face foarte multe lucruri in cazul femeilor afectate. Acest lucru este demonstrat si de staticile internationale, care arata ca doar 45% dintre femeile cu cancer ovarian au sansa de a supravietui cinci ani de la momentul diagnosticului, comparativ cu pana la 89% dintre pacientele diagnosticate cu cancer de san1.

„Cancerul de ovar este o tragedie a oncologiei feminine. Este o forma de cancer care poate avea origini multiple, diferite, pe de o parte, si pe de alta parte are o caracteristica extrem de nociva, as numi-o eu, si anume aceea ca din punct de vedere al manifestarilor clinice apare extrem de tardiv ceva care sa aduca femeia la un specialist. si mai mult decat atat, o parte dintre simptome nu au nimic de-a face cu sfera genitala. Sunt etichetate drept alte afectiuni, femeia uneori se autotrateaza in asa fel incat atunci cand ajunge sa fie examinata de un specialist din pacate este deja intr-un stadiu avansat al bolii”, a declarat conf. univ. dr. Iolanda Blidaru, Medic primar Obstetrica-Ginecologie, Manager Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Cuza Voda Iasi, in cadrul conferintei „Dialoguri pentru viata: Sanatatea feminina si Oncologia” desfasurata simultan in patru centre din Romania – Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara – in data de 7 martie 2016.

Cancerul de ovar poate aparea atat pe linie ereditara, cat si din alte cauze, fara ca persoana afectata sa fi avut vreun caz de cancer in familie. Mai mult varsta la care este depistat un astfel de cancer este tot mai mica, chiar sub 30 de ani, potrivit specialistilor.

„Exista o serie de lucruri care ar trebui sa ne atraga atentia. in primul rand faptul ca aceasta boala – cancerul de ovar – este o afectiune la care aspectele ereditare, adica existenta unor astfel de forme de cancer in familie, este semnificativa. (…) Pe de alta parte, cea mai mare parte dintre cazurile de cancer ovarian nu au vreo legatura cu aspectul genetic, cu acele gene de care discutam BRCA 1 si BRCA 2. (…) Mai e o alta chestiune si anume ca in cancerul de ovar constatam o translatare din punct de vedere a varstei. si nu numai in cancerul de ovar si in cancerul de endometru, cancere recunoscute in trecut in mod clasic ca apartinand varstei a treia, adica in special la femei dupa 50-60 de ani. in momentul de fata le regasim la persoane mult mai tinere, la persoane la care nu ne-am astepta sa apara asemenea situatii”, a mai adaugat conf. univ. dr. Iolanda Blidaru.

1Sursa: http://ovariancancerday.org/en/about-ovarian/

Articolul precedentSezonul de primavara favorizeaza aparitia si accentuarea alergiilor
Articolul următorConf. univ. dr. Iolanda Blidaru: Nu exista o metoda de screening in cancerul de ovar