Conf. univ. dr. Gabriel Popescu: Investitia in laboratoare de microbiologie, un prim pas in preventia infectiilor intraspitalice

0
31

Infectiile intraspitalicesti sunt riscuri asumate ale manoperelor de ingrijire medicala, este de parere conf. univ. dr. Gabriel Popescu, medic primar boli infectioase, Institutul National de Boli Infectioase „Matei Bals”. Acestea nu pot fi eliminate, dar trebuie prevenite, fara a fi insa privite ca o fatalitate.

„Infectiile intraspitalicesti sunt riscuri asumate ale manoperelor de ingrijire medicala. Ele exista in masura in care exista ingrijire medicala. Ceea ce le diferentiaza, le face sa fie altfel fata de infectiile dobandite in afara ingrijirilor medicale este implicarea unor germeni cu rezistenta mai mare la antibiotice. Este un risc asumat, nu trebuie insa privit cu fatalitate”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro conf. univ. dr. Gabriel Popescu.

Potrivit specialistului, un prim pas in diminuarea numarului de infectii intraspitalicesti il reprezinta investitia in laboratoare de microbiologie care sa identifice cat mai repede bacteriile implicate in infectii, dar si la ce antibiotice sunt acestea sensibile sau rezistente.

Ad in title

„Ar trebui sa plecam in primul rand de la un laborator de microbiologie care sa izbuteasca sa identifice bacteria sau bacteriile implicate in infectii la un anumit pacient si apoi sa spuna, daca poate, si la ce antibiotice sunt acestea sensibile, respectiv rezistente. Astfel incat, un prim pas si o investitie extrem de profitabila in ingrijirea infectiilor ar trebui sa fie o dotare corespunzatoare a laboratoarelor de microbiologie, pentru ca tot ce se investeste aici, prin rezultatele obtinute, reuseste sa te ajute sa ai un tratament mai eficient”, ne-a mai declarat conf. univ. dr. Gabriel Popescu.

in opinia conf. univ. dr. Gabriel Popescu, ar fi bine ca macar in spitalele de urgenta sa exista laboratoare care sa functioneze in flux continuu si care sa aiba o buna comunicare cu clinicianulcare ingrijeste pacientul respectiv si cu epidemiologii care iau masuri pentru limitarea infectiilor intraspitalicesti.

Articolul precedentHipertrigliceridemia familiala, o afectiune ce pune probleme specialistilor in abordarea tratamentului
Articolul următorSNMF si FNPMF, ingrijorate din cauza datelor aparute in Proiectul de Buget pe 2015