VIDEO Conf. univ. dr. Anca Pantea Stoian, despre inovația prin colaborare internațională. Perspective pentru 2023

0
152

Conf. univ. dr. Anca Pantea Stoian, Catedra de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” și președinte al Comisiei de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a Ministerului Sănătății, despre importanța alinierii cu protocoalele și ghidurile internaționale pentru un management integrat al pacientului cu diabet zaharat, dar și despre perspectivele de colaborare internațională în 2023.

„În România, când discutăm despre diabetul zaharat, avem în vedere două paliere distincte: pe de-o parte discutăm de Ghidul român de Diabet, iar pe de altă parte despre protocoalele terapeutice care sunt în momentul de față disponibile la nivelul Ministerului Sănătății și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Există foarte multe suprapuneri între cele două paliere, dar există și diferențe care îngreunează practica medicală, practica medicului diabetolog. În 2023, ne dorim armonizarea între Ghidul român de Diabet și protocoalele terapeutice existente în momentul de față, cu ajutorul Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, care, probabil, va elabora anul viitor noul Ghid de Diabet , Nutriție și Boli Metabolice. Așadar, dacă colaborarea va fi una de succes, practic Ghidul român de Diabet va trebui să cuprindă și să includă actualele protocoale terapeutice”, a declarat conf. univ. dr. Anca Pantea Stoian.

Perspective de colaborare internațională în 2023: Primul Congres internațional de Diabet, în România 

„Pentru anul 2023, deviza în diabet va fi crearea de parteneriate internaționale, de colaborări științifice internaționale, având pilonul principal UMF „Carol Davila”. Cercetare, inovare și parteneriat la nivel internațional înseamnă organizarea unui Congres internațional în diabet în România anul viitor, este primul de acest gen și unicul eveniment în acest sector medical. Așadar, prima punte de parteneriat, prima legătură și primul semnal de parteneriat internațional în ceea ce privește cercetarea științifică, colaborarea și inovația în diabet va lua startul anul viitor, în iunie, la București”, a explicat conf. univ. dr. Anca Pantea Stoian.

Articolul precedent(P) Radu Rășinar, despre parteneriatele pentru inovație în sănătate
Articolul următorECDC: Introducerea în UE a testării obligatorii anti-COVID pentru călătorii care vin din China, „nejustificată”