Conf. dr. Ioan Andrei Veresiu: Cam 1 din 5 pacienti cu diabet are o problema de circulatie la nivelul picioarelor

0
106

Boala arteriala periferica la piciorul persoanei cu diabet sau arteriopatia diabetica este una dintre patologiile arteriale care apare ca o complicatie a diabetului zaharat, atunci cand boala nu este depistata la timp si tratata corespunzator.

Specialistii prezenti in cadrul workshop-ului&hands-on in tratamentul invaziv in boala periferica la piciorul persoanei cu diabet, organizat de Societatea de Neuropatie Diabetica si Asociatia de Podiatrie la Suceava au atras atentia ca multe dintre persoanele cu diabet zaharatprezinta probleme de circulatie la nivelul picioarelor, cum sunt arteriopatiile. Acestea pot avea consecinte grave asupra calitatii vietii pacientilor.

„Nu avem evaluari sistematice de arteriopatii asa cum avem cele legate de neuropatie la ora actuala. Cred, pe studii care s-au facut pe zone mai mici si inclusiv la noi la Cluj, ca ne situam in media europeana oarecum. Asta insemnand ca cam 1 din 5 pacienti cu diabet are o problema de circulatie la nivelul picioarelor. (…) Toti ne luptam pentru a imbunatati cat se poate maximal calitatea vietii pacientilor cu diabet mai ales atunci cand sunt prezente diverse complicatii care afecteaza uneori dramatic calitatea vietii acestor pacienti. impreuna cu Societatea de Neuropatie Diabetica avem la ora actuala o evaluare la nivel national as putea sa spun a calitatii vietii pacientilor cu diabet si vreau sa spun ca scorurile pe care noi le-am inregistrat in aceasta evaluare sunt mari, foarte mari, insemnand o calitate a vietii destul de proasta din pacate, pe care pacientii nostri sunt mai mult sau mai putin obisnuiti sa o recunoasca, sa o prezinte medicului. „, a precizat Conf. dr. Ioan Andrei Veresiu, Presedintele Societatatii de Neuropatie Diabetica, NeuroDiab.

Boala arteriala periferica la piciorul persoanei cu diabet poate fi tratata printr-o interventie minim invaziva, care presupune abordarealeziunii vasculare cu materiale specifice, cu dilatare, urmata de implantare sau nu de stent (proteza care mentine vasul de sange deschis).

Tratamentul minim invaziv ajuta la o imbunatatire a calitatii vietii persoanelor cu aceasta afectiune, contribuind la o reducere a ratei de amputatii la nivelul picioarelor, survenite in urma diabetului. Totusi, tara noastra nu este inca pregatita sa ofere tuturor pacientilor o astfel de alternativa.

„(…) din pacate la noi in tara suntem inca la un fel de inceput in ceea ce priveste si resursa umana si resursa materiala pentru ca sunt proceduri deloc simple si deloc ieftine (…) angio-CT-ul, dilatarile, montarea de stenturi pe arterele periferice au evoluat foarte mult in ultimii ani in centrele dezvoltate, ma bucur ca si la noi se intampla acest lucru. Se merge tot mai jos pe artere tot mai mici care inainte obstructia lor insemna pierderea piciorului pentru pacienti. Acum acest lucru poate fi rezolvat, corectat si pacientii acestia pot in continuare sa duca o viata relativ normala”, a subliniat specialistul.

Articolul precedent(P) Asociatia de Podiatrie: Avem nevoie de podiatri in Romania, au un rol esential in ingrijirea persoanei cu diabet
Articolul următor5-9 aprilie 2016: Una dintre cele mai importante serii de evenimente despre problematica diabetului in Romania