Conf. dr. Diana Loreta Păun: În România, aproximativ 2.500 de cazuri noi de cancer urotelial, diagnosticate anual

0
346

Aproximativ 2.500 de cazuri noi de cancer urotelial sunt diagnosticate anual în România, iar opţiunile de tratament sunt limitate având în vedere profilul de vârstă al pacienţilor, a declarat, miercuri, conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial – Departamentul Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale.

„Din informaţiile disponibile, cancerul urotelial ocupă locul cinci ca incidenţă la nivel mondial, reprezentând 6,6% din totalul cazurilor de cancer şi a şasea cea mai frecventă formă de cancer din UE. În România, aproximativ 2.500 de cazuri noi sunt diagnosticate anual cu carcinom urotelial. Având în vedere profilul de vârstă al pacienţilor, opţiunile de tratamente sunt limitate, calitatea vieţii persoanelor afectate de această boală este impactată major, iar rata de supravieţuire este modestă. Ca şi în cazul celor mai multe afecţiuni oncologice, este nevoie de eforturi susţinute pentru abordarea unor direcţii strategice imediate având ca scop reducerea prevalenţei pe termen mediu şi lung”, a afirmat conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, la masa rotundă „Diagnostic precoce şi terapii inovatoare pentru pacienţii cu cancer renal şi urotelial”, organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Potrivit consilierului prezidenţial, este necesară, în primul rând, implementarea unor politici de prevenţie şi a educaţiei pentru sănătate, având ca scop adoptarea unor comportamente sănătoase şi reducerea factorilor de risc.

„În al doilea rând trebuie acţionat pentru susţinerea unor rate de supravieţuire mai mari şi îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor care se confruntă cu această afecţiune, incluzând aici diagnostic precoce, un traseu eficientizat al pacientului, integrarea unor soluţii terapeutice inovatoare în protocoalele clinice, având în vedere nivelul de tolerabilitate scăzut al acestor bolnavi pentru chimioterapie. În al treilea rând, management de caz multidisciplinar, dată fiind multitudinea de morbidităţi asociate”, a mai spus conf. univ. dr. Diana Loreta Păun.

Potrivit consilierului prezidențial, este nevoie şi de extinderea componentei de paliaţie şi de operaţionalizarea registrului de boală care să permită colectarea datelor epidemiologice şi fundamentarea de politici bazate pe dovezi.

Articolul precedentUE va revizui recomandarea de a purta măşti în avioane. De când se aplică măsura
Articolul următorStudiu: Cercetătorii belgieni au reuşit, în premieră, să identifice şi să blocheze calea care permite coronavirusului să atace celulele