Conf. Dr. Alexandra Sima: Pandemia de COVID-19 a adus o schimbare a stilului de viață

0
395

Odată cu pandemia de COVID-19 și a măsurilor de protecție impuse pe timpul stării de urgență și de alertă, stilul de viață a suferit o serie de schimbări. Printre acestea se regăsește și afectarea controlului glicemic.

”Pandemia a adus o schimbare a stilului de viață, bineinteles nu în sensul bun. (…) Există o interrelație între diabet zaharat și COVID-19 și anume prezența diabetului zaharat crește riscul de COVID și crește neșansa ca prognosticul bolii să fie mai puțin bun. Pe de altă parte, există și o interlație în sens invers. Prezența COVID poate produce un dezechilibru glicemic. Stilul de viață poate afecta controlul glicemic pentru că pandemia ne-a țintuit la domiciliu. Stilul de viață este foarte important, dar în timpul unei pandemii are o importanță și mai mare pentru că asigură o funcționalitate mai bună a organism. Alimentația și stilul de viață este esențială într-o boală infecțioasă”, a precizat conf. Dr. Alexandra Sima, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, Spitalul Județean de Urgență Timișoara, în cadrul webinarului COVID-19: Saltul în necunoscut – suntem acum mai bine pregătiți?.

Potrivit studiilor existente referitoare la modul în care pandemia s-a răsfrânt asupra stilului de viață, sunt foarte puține persoane care au declarat că viața lor nu s-a schimbat în timpul pandemiei.

Și tot studiile au relevat că în timpul pandemiei a fost observată o modificare a senzației de foame și de sațietate la jumătate dintre oameni, 2/3 din această jumătate mâncând mai mult.

”A scăzut consumul de alimente proaspete și a crescut consumul de alimente mai puțin perisabile. De aici derivă și recomandările cu privire la alimentație. Alimentele trebuie să fie variate, să asigure nutrienți, să fie o dietă balansată și să nu uităm de repartiția pe mese. (…) Apa este esențială și, poate, stând acasă nu avem obișnuința de a bea apă. E valabil și acum să limităm aportul de sare, zahăr și grăsimi. (…) Un pericol sunt gustarile multiple pentru că nici nu le conștientizăm uneori și recomandăm ținerea unui jurnal alimentar”, a mai precizat conf. dr. Alexandra Sima.

Totodată, specialistul a atras atenția și asupra aportului de vitamina D. Având în vedere restricțiile de deplasare, pe această perioadă se recomandă aportul de alimente bogate în vitamina D și suplimentarea de vitamina D.

De asemenea, nu trebuie uitat exercițiul fizic: 150 de minute de activitate fizică moderată și 75 de minute de activitate mai intensă, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Conf. dr. Alexandra Sima a adus în vedere și faptul că pe perioada pandemiei a crescut și consumul de tutun și alcool.

 

Articolul precedentProf. dr. Romulus Timar: Persoanele cu obezitate si diabet zaharat, la risc pentru infecția cu SARS-CoV-2
Articolul următorDin ce țări puteți intra în România fără carantină/izolare?