Complicatiile diabetului zaharat: provocari si solutii pentru optimizarea ingrijirii

0
146

Experti romani si din strainatate in gestionarea neuropatiei diabetice si a piciorului diabetic au dezbatut cele mai noi abordari in managementul acestor complicatii ale diabetului zaharat la Congresul National de Neuropatie Diabetica si Picior Diabetic, cu participare internationala, Neurodiab 2016.

Prima zi a congresului a adus in centrul dezbaterilor actualitatile din domeniul podiatriei si al piciorului diabetic, trecand de la o abordare de ansamblu, in context mondial, la explicarea si motivarea necesitatii recunoasterii acestei discipline in Romania. in ce-a dea doua zi a congresului tema principala in jurul careia s-au concentrat discutiile a fost neuropatia diabetica.

„Al patrulea Congres de Neuropatie diabetica si Picior Diabetic, al Societatii de Neuropatie Diabetica, a reunit din nou lideri de opinie internationali. Am avut premiere in ceea ce priveste participarea la acest eveniment, in special in sectiunea de picior diabetic. (…) Cu mandrie va pot spune ca am reusit sa gandim un concept integrat si sa fim in vizorul international, legat de ceea ce facem noi in Romania, pentru a avea competente de podiatrie, pentru a avea podiatrii, dar pentru inceput pentru a avea asistentele medicale specializate in ingrijirea picior diabetic si asta pentru ca piciorul diabetic este fara discutie o problema critica din toate punctele de vedere, atat social, cat si economic. Iar pentru noi calitatea vietii pacientilor nostri conteaza”, a declarat dr. Norina Gavan, secretar general al Societatii de Neuropatie Diabetica NeuroDiab.

„Cel mai important este stabilirea nivelului de ingrjire pe care il avem noi in acest moment, nivel care, trebuie sa recunoastem, este precar. Apoi sa facem preventie, iar in ceea ce priveste preventia, aceasta inseamna inclusiv educatia pe care va trebui sa o facem asistentelor medicale, iar acestea sa transpuna la randul lor aceasta educatie in randul persoanelor cu diabet zaharat si cu probleme de risc ale picioarelor”, a adaugat dr. Norina Gavan.

Diabetul zaharat este o problema majora de sanatate publica atat la nivel global, cat si in Romania, cu un impact semnificativ la nivelul calitatii vietii pacientilor. Rezultatele celui mai recent studiu epidemiologic in acest sens (PREDATORR) au aratat ca diabetul afecteaza circa 1.750.000 de romani cu varste intre 20 si 79 de ani. Pe de alta parte, in Romania 16.5% dintre adultii cu varste intre 20 si 79 de ani au prediabet. O alta problema o reprezinta complicatiile afectiunii. Potrivit unui studiu al Societatii de Neuropatie Diabetica, 67% dintre persoanele cu diabet dezvolta neuropatie diabetica – cea mai frecventa complicatie a afectiunii, care, nedepistata la timp si in lipsa unui management eficient, poate conduce la amputatii.

„Trebuie sa fim foarte atenti la cum cheltuim resursele care ne stau la dispozitie. Avand in vedere ca diabetul zaharat este o boala extrem de prevalenta si din pacate prelaventa creste si in Romania. De altfel sunt foarte multi pacienti cu diabet, unii dintre ei nu sunt diagnosticati, clar numarul de pacienti va fi mai mare, iar resursele sunt limitate. Trebuie intotdeauna sa aplicam acele strategii care sunt si eficiente din punct de vedere al costurilor, pentru ca trebuie sa oferim tuturor bolnavilor acelasi acces la cunostinte si la resurse. in al doilea rand, o educatie a bolnavului este absolut esentiala. Un pacient educat este dispus sa participe in mod activ la tratametul de zi cu zi si de asemenea, sa educam pacientii sa se uite la picioarele lor, sa educam doctorii sa descalte pacientii este extrem de important”, a declarat prof. dr. Rodica Pop-Busui, de la Universitatea din Michigan, Statele Unite ale Americii.

Articolul precedent(P) Proceduri minim invazive asupra piciorului pacientului cu diabet zaharat
Articolul următorCum poate afecta stresul sanatatea orala