Comitetul de urgență al OMS, convocat pentru a analiza dacă variola maimuţei este o ”urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”

0
310

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat, marţi, că va convoca o reuniune a comitetului său de urgenţă, pe 23 iunie, pentru a evalua dacă variola maimuţei reprezintă o „urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”, relatează AFP şi Reuters.

Acesta este cel mai înalt nivel de avertizare emis de OMS, care în prezent se aplică doar în cazul pandemiei de COVID-19 şi poliomielitei.

Creşterea numărului de cazuri este „neobişnuită şi îngrijorătoare”, a declarat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Consideram că situaţia necesită un răspuns coordonat din cauza” răspândirii bolii în lume, a mai spus el. Experţii internaţionali „ne vor ajuta să înţelegem mai bine virusul”, a adăugat şeful OMS.

Până în prezent, există peste 1.600 de cazuri confirmate şi 1.500 de cazuri suspecte de variola maimuţei în acest an, dintre care 72 de decese, în 39 de ţări, inclusiv în cele în care acest virus se răspândeşte în mod obişnuit, a anunţat OMS.

Variola maimuţei este endemică în anumite părţi ale Africii, însă au existat mai multe cazuri decât în mod obişnuit în aceste ţări, printre care se numără Nigeria şi RD Congo, fiind semnalate cazuri şi în alte zone ale lumii. Virusul provoacă simptome asemănătoare gripei şi leziuni ale pielii, şi se răspândeşte prin contact apropiat.

Potrivit OMS, niciun deces nu a fost confirmat în ţările în care boala nu este endemică.

OMS ia în considerare în prezent „schimbarea numelui virusului variolei maimuţei”. „Vom face anunţuri cu privire la noile nume cât mai curând posibil”, a spus Tedros.

„Obiectivul OMS este de a ajuta ţările să limiteze transmiterea şi să oprească epidemia prin instrumente dovedite de sănătate publică, inclusiv monitorizarea, urmărirea contactelor şi izolarea pacienţilor infectaţi”, a mai spus directorul general al OMS.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat marţi linii directoare provizorii privind utilizarea vaccinurilor împotriva variolei maimuţei.

OMS nu recomandă vaccinarea „în masă” în acest moment.

„Orice decizie de utilizare sau nu a vaccinurilor trebuie luată” (…) „pe baza unei evaluări a riscurilor şi beneficiilor, de la caz la caz”, consideră OMS.

„Este esenţial ca vaccinurile să fie disponibile în mod echitabil acolo unde sunt necesare”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus, precizând că OMS lucrează cu statele membre şi partenerii săi pentru a dezvolta un mecanism de acces echitabil la vaccinuri şi tratamente.

Articolul precedentProtest Sanitas în fața Guvernului: Care sunt principalele revendicări
Articolul următorFDA a autorizat un medicament împotriva alopeciei în Statele Unite