Comisia Europeană: Strategia UE de achiziţionare comună de vaccinuri anti-COVID-19 funcţionează

0
31

Strategia UE de achiziţionare comună de vaccinuri anti-COVID-19 funcţionează, a dat asigurări, marți, Comisia Europeană, în contextul în care mai multe ţări membre au negociat individual cumpărarea de vaccinuri din Rusia şi China, care nu au autorizarea blocului comunitar, relatează Reuters.

”Nu este vorba de faptul că strategia este zădărnicită”, a afirmat Stefan de Keersmaecker, purtător de cuvânt al Comisiei.

El a explicat că ţările membre au dreptul de a încheia contracte pe cont propriu cu producători în afara celor conveniţi de Comisia Europeană pentru blocul comunitar.

Ad in title

”Pentru vaccinurile noastre, noi urmăm procedura prin Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) întrucât dorim să garantăm eficacitate şi siguranţă. Ceea ce fac statele membre în plus faţă de asta este responsabilitatea lor”, a precizat reprezentantul Comisiei Europene.

De Keersmaecker a adăugat că autorizările în regim de urgenţă din partea anumitor state membre pot fi mai riscante decât procedura integrală prin EMA.

Ungaria este primul stat membru al Uniunii Europene care a început vaccinarea anti-COVID-19 cu vaccinul chinezesc Sinovac, de miercurea trecută. În ţară se foloseşte şi vaccinul Sputnik V, produs în Rusia. Ambele produse sunt deocamdată neaprobate în Uniune. În paralel, are loc şi administrarea vaccinurilor ale căror eficienţă şi siguranţă au fost confirmate de UE – Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca/Oxford.

Articolul precedentValeriu Gheorghiţă, despre protecția oferită de vaccinurile anti-COVID-19: Estimarea este de cel puţin un an
Articolul următorParlamentul a adoptat legea bugetului de stat pe 2021