Comisia Europeană va semna miercuri un acord cu firma americană de biotehnologie Moderna pentru o cantitate de până la 160 de milioane de doze din vaccinul candidat.

„Sunt fericită să anunţ că vom aproba mâine (miercuri – n.r.) un nou contract pentru a asigura un alt vaccin pentru COVID-19 în portofoliul nostru”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un briefing de presă, evocând şi un al şaptelea contract în perioada următoare, dar fără a furniza informaţii suplimentare.

„Suntem pe cale să formăm unul din portofoliile de vaccinuri împotriva COVID-19 cele mai mari din lume. Acesta le va asigura europenilor acces la vaccinurile cele mai promiţătoare în curs de dezvoltare”, a mai afirmat Ursula von der Leyen, potrivit Reuters.

Moderna a informat săptămâna trecută că analiza iniţială sugerează că vaccinul său candidat pentru noul coronavirus este eficient în proporţie de 94,5%. Compania este cel de-al doilea grup farmaceutic care anunţă rezultate pozitive după testele clinice, primul fiind asocierea Pfizer-BioNTech.

Acesta este al şaselea contract pe care Comisia Europeană, care negociază în numele celor 27 de state membre, îl încheie cu producătorii de vaccinuri.

Comisia Europeană a mai semnat cinci contracte pentru precomandarea vaccinurilor candidate: cu grupul suedezo-britanic AstraZeneca şi cel american Johnson&Johnson (până la 400 de milioane de doze fiecare), cu asocierea franco-britanică Sanofi-GSK (până la 300 de milioane de doze), cu cea americano-germană Pfizer-BioNTech (până la 300 de milioane de doze) şi cu laboratorul german CureVac (până la 405 milioane de doze).