Comisia Europeană (CE) lansează astăzi, 28 octombrie 2020, un set suplimentar de acțiuni menite să contribuie la limitarea răspândirii coronavirusului, să salveze vieți și să consolideze reziliența pieței interne.

Potrivit anunțului făcut de CE, măsurile au drept scop înțelegerea cât mai bine a răspândirii virusului și eficacității răspunsului, intensificarea acțiunilor de testare bine orientate, sporirea depistării contacților, ameliorarea pregătirilor pentru campaniile de vaccinare și menținerea accesului la produse esențiale, cum ar fi echipamentele de vaccinare, asigurând, în același timp, circulația tuturor bunurilor pe piața unică și facilitând deplasarea persoanelor în condiții de siguranță.

”Aceste măsuri precedă reuniunea virtuală a liderilor europeni din 29 octombrie cu privire la coordonarea acțiunilor vizând epidemia de COVID-19, în urma Consiliului European din 15 octombrie. Deși statele membre sunt mai pregătite și mai bine coordonate decât în primele luni ale pandemiei, cetățenii, familiile și comunitățile din întreaga Europă continuă să se confrunte cu un risc fără precedent la adresa sănătății și a bunăstării lor”, se arată în informarea CE.

„Situația este foarte gravă în ceea ce privește epidemia de COVID-19. Trebuie să ne intensificăm reacția la nivel de UE. Astăzi, lansăm măsuri suplimentare pentru lupta noastră împotriva virusului; de la sporirea accesului la teste rapide și pregătirea campaniilor de vaccinare, la facilitarea unor deplasări sigure atunci când acestea sunt necesare. Fac apel la statele membre să colaboreze îndeaproape. Acțiunile curajoase întreprinse acum vor contribui la salvarea de vieți și la protejarea mijloacelor de subzistență. Niciun stat membru nu va ieși din această pandemie în siguranță până când nu vor ieși și celelalte țări”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele CE.

„Creșterea ratelor de infectare cu SARS-CoV-2 în întreaga Europă este foarte alarmantă. Sunt necesare imediat acțiuni decisive, pentru ca Europa să protejeze viețile omenești și mijloacele de subzistență, pentru a atenua presiunea asupra sistemelor de sănătate și pentru a ține sub control răspândirea virusului. Luna viitoare, vom prezenta primul pas către o Uniune Europeană a Sănătății. Între timp, statele membre trebuie să sporească nivelul de cooperare și de partajare a datelor. Soliditatea sistemului nostru de supraveghere la nivelul UE este dată de veriga sa cea mai slabă. Numai prin demonstrarea unei solidarități și cooperări europene veritabile putem depăși această criză. Împreună suntem mai puternici”, a subliniat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Printre măsurile suplimentare se regăsesc: îmbunătățirea fluxului de informații pentru a permite luarea deciziilor în cunoștință de cauză, implementarea unor testări mai eficace și mai rapide, utilizarea deplină la nivel transfrontalier a aplicațiilor de depistare a contacților și de avertizare, vaccinarea eficace, informarea eficace a cetățenilor, asigurarea produselor esențiale, facilitarea călătoriilor în siguranță și extinderea culoarelor verzi.

Măsurile suplimentare vin în contextul în care, în ultimele săptămâni, s-a înregistrat o creștere alarmantă a ratei de infectare cu COVID-19 în Europa.