Comisia Europeană a avizat suspendarea temporară a distribuţiei în afara României a anumitor medicamente

0
118

Comisia Europeană a avizat favorabil solicitarea României privind adoptarea în procedură de urgenţă a suspendării temporare a distribuţiei în afara ţării a anumitor medicamente din categoria antibiotice şi antitermice cu administrare orală.

„Măsura este una cu caracter temporar, se va aplica pe o perioadă de trei luni, în contextul situaţiei epidemiologice actuale şi este menită să asigure continuitatea disponibilităţii acestor medicamente pentru pacienţii români”, informează un comunicat al Ministerului Sănătății.

Potrivit sursei citate, este vorba despre denumirile comune internaţionale de antibiotice Amoxicillinum, Amoxicillinum + Acidum Clavulanicum, Azithroycinum, Cefuroxinum, Clarithromycinum, Phenoxymethylpenicillinum, Sulfamethoxazolum + Trimethoprium, dar şi despre antitermicele de uz pediatric Ibuprofenum şi Paracetamolum.

Măsura nu afectează exportul medicamentelor fabricate de către producătorii români, ci se referă doar la oprirea distribuţiei intracomunitare a medicamentelor alocate pieţei din România, arată sursa citată.

În luna ianuarie 2023, autorităţile române au notificat Comisia Europeană cu privire la proiectul de „Ordin privind aprobarea Listei medicamentelor antibiotice şi antitermice cu administrare orală a căror distribuţie în afara teritoriului României se suspendă temporar pe o perioadă de 3 luni” şi au solicitat adoptarea documentului în procedură de urgenţă, prevăzută la articolul 6 alineatul (7) din Directiva (UE) 2015/1535.

După examinarea proiectului de ordin, Comisia a afirmat că solicitarea adoptării în procedură de urgenţă „este justificată”.

Articolul precedentIași: Femeie în vârstă de 101 ani, diagnosticată cu COVID-19, externată după 10 zile de spitalizare
Articolul următor50 de copii, însoţitorii lor şi cadre medicale, evacuați după un incendiu în laboratorul Spitalului de Pediatrie „Sf Ioan” Galaţi