Comisar european, despre campania de vaccinare anti-COVID-19 : Europa ”vede lumina de la capătul tunelului”

0
400

Accelerarea livrărilor de vaccinuri anti-COVID-19 permite Europei să vadă „lumina de la capătul tunelului”, în pofida celui de-al „treilea val” al noului coronavirus, care continuă să se răspândească prin Europa, a declarat, duminică, într-o emisiune televizată, comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, relatează AFP.

„Avem acum 52 de uzine care lucrează 24 de ore din 24, şapte zile din şapte în Europa pentru a produce” vaccinuri împotriva COVID-19, a subliniat comisarul european.

„Avem capacitatea de a produce şi livra pentru concetăţenii noştri europeni cele 360 de milioane de doze prevăzute până la finele trimestrului doi şi cele 420 de milioane necesare pentru a începe să vorbim despre acea imunitatea colectivă şi a o atinge” la jumătatea lunii iulie, a adăugat Breton.

Oficialul a susţinut şi în cursul săptămânii trecute că Europa ar putea ajunge la imunitatea colectivă până pe 14 iulie, aminteşte AFP.

„Lumina de la capătul tunelului se vede”, a insistat comisarul european, care a mai apreciat că „mai e nevoie de câteva săptămâni pentru a limita propagarea virusului şi în acelaşi timp să se vaccineze substanţial”.

Oficialul european a atenţionat că va trebui să se „treacă la o viteză superioară”, asigurând însă în acelaşi timp că „acum ştim că este posibil să facem acest lucru” în plan industrial.

Comisarul european a reiterat în emisiune poziţia Comisiei în ce priveşte livrările de vaccin AstraZeneca, aflate în centrul unui diferend Londra-Bruxelles, spunând că „atât timp când AstraZeneca nu-şi îndeplineşte obligaţiile (faţă de UE), tot ce este produs pe teritoriul european este destinat europenilor”.

UE bănuieşte că laboratorul suedezo-britanic a avantajat Regatul Unit, în detrimentul blocului comunitar, menţionează France Presse.

Thierry Breton a mai susţinut, în acest context, că „britanicii sunt incapabili să-şi desfăşoare singuri politica de vaccinare” şi sunt „total dependenţi de UE”, care au livrat Regatului Unit „20 de milioane de doze pentru a-i ajuta pe britanici”, în timp ce Marea Britanie nu a produs „decât 10 milioane”.

Articolul precedentNoile restricții au intrat în vigoare în Capitală. Lista măsurilor impuse, în contextul pandemiei de COVID-19
Articolul următorProf. dr. Răzvan Cherecheş, despre posibilitatea unui al patrulea val al pandemiei de coronavirus