Colegiul Medicilor din Romania: Amendamentele aduse Legii vaccinarii ar reprezenta o lovitura data sanatatii publice

0
42

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a trimis o adresa Camerei Deputaţilor prin care solicita adoptarea cat mai curand a legii privind vaccinarea, imunizarea reprezentand masura profilactica cu cel mai mare succes din istoria medicinii, cu impact major in sanatatea publica prin prevenirea bolilor infecţioase grave, a complicaţiilor sau a deceselor produse de acestea.

Vaccinarea a contribuit decisiv la scaderea mortalitaţii şi morbiditaţii prin boli infecţioase si a dus la creşterea substanţiala a speranţei de viaţa. in fiecare an, circa 3 milioane de vieţi sunt salvate prin vaccinare.

in Romania, inregistram o scadere ingrijoratoare a acoperirii vaccinale, scadere care nu a putut fi atenuata chiar şi in condiţiile in care ne aflam in plina epidemie de rujeola, boala prevenibila prin vaccinare, se arata intr-un comunicat al CMR. Peste 10.000 de persoane, majoritatea copii, s-au imbolnavit, iar 36 au decedat. Dintre cazurile inregistrate, 99% nu erau vaccinate sau erau vaccinate incomplet.

CMR considera ca vaccinarea este un drept al copilului necesar pentru a obţine cea mai buna stare de sanatate posibila şi a nu fi expus in viitor pericolelor reprezentate de unele boli infecţioase grave.

Din acest motiv, CMR a incurajat o reglementare legala solida a activitaţii de vaccinare, responsabilizarea clara a celor implicaţi, incepand cu autoritaţile, corpul profesional medical dar şi reprezentanţii legali ai copiilor. Colegiul Medicilor din Romania işi doreşte ca aceste responsabilitaţi sa aiba ca rezultat, in primul rand, protejarea vieţii copiilor, dar şi a persoanelor adulte, iar in al doilea rand reglementarile sa respecte principiile de baza ale exercitarii profesiei medicale consacrate, a drepturilor constituţionale dar şi a tratatelor şi convenţiilor internaţionale la care Romania este semnatara.

Astfel, este absolut necesara respectarea demnitaţii umane, dar şi consacrarea la nivel de lege a interesului superior al copilului, interes care este in coformitate cu „Convenţia cu privire la drepturile copilului”, adoptata de Adunarea Generala a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 29 noiembrie 1989 şi ratificata in Romania prin Legea 18/1990 care specifica:

Art.2 Pct.2: Statele parti vor lua toate masurile de protejare a copilului impotriva oricarei forme de discriminare sau de sancţionare pe considerente ţinand de situaţia juridica, activitaţile, opiniile declarate sau convingerile parinţilor, ale reprezentanţilor sai legali sau ale membrilor familiei sale.

Art.3. Pct.1: in toate acţiunile care privesc copiii, intreprinse de instituţiile de asistenţa sociala publice sau private, de instanţele judecatoreşti, autoritaţile administrative sau de organele legislative, interesele copilului vor prevala.

Protejarea relaţiei medic-pacient este unul dintre obiectivele CMR. Relaţia dintre medic şi pacientul minor prezinta o particularitate in sensul in care medicul trebuie sa respecte dreptul la decizie al parintelui dar sa respecte şi dreptul copilului la sanatate. Din acest motiv, respectarea interesului superior al copilului in actele normative aflate in procedura legislativa reprezinta un element fundamental pentru o viitoare relaţie sanatoasa medic-pacient.

CMR a urmarit cu atenţie etapele parcurse de „Legea privind vaccinarea persoanelor din Romania” şi a transmis puncte de vedere constructive care sa ajute la adoptarea unui act normativ coerent, in acord cu principiile fundamantale precizate mai sus. Aflat in procedura parlamentara la Camera Deputaţilor, proiectul de lege se afla in situaţia in care numeroase amendamente solicitate pot schimba semnificativ principiile care au stat la baza elaborarii acestuia şi pot influenţa negativ modul de aplicare a legii, ceea ce reprezinta o lovitura data sanataţii publice şi responsabilitaţii pe care trebuie sa o avem cu toţii faţa de sanatatea copiilor noştri.

in elaborarea acestei scrisori CMR s-a consultat cu alte organizaţii profesionale din domeniul medical, respectiv, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din Romania, Societatea Naţionala de Medicina Familiei, Societatea Romana de Microbiologie, Asociaţia Proimunizare, Societatea Romana de Pediatrie, Societatea de Boli Infecţioase şi HIV/SIDA, Societatea Romana de Pneumologie, Societatea Naţionala Romana de Boli Infecţioase Pediatrice, care sprijina acest demers şi solicita Camerei Deputaţilor sa adopte cat mai curand legea intr-o forma apropiata de cea trimisa de Senatul Romaniei, care nu incalca in niciun fel dreptul medicilor la opinie, ofera garanţii solide parinţilor, reprezentanţilor legali şi pacienţilor ca vor primi informaţii validate ştiinţific, corecte şi complete şi este in acord cu legislaţia in vigoare.

Pe aceasta cale, CMR şi organizaţiile profesionale fac apel pentru respectarea principiului interesului superior al copilului şi dreptului acestuia de a primi cele mai bune ingrijiri medicale, inclusiv prin vaccinare, ceea ce constituie o obligaţie pentru statul roman, pentru profesioniştii din sanatate şi pentru parinţi.

Articolul precedentAsociatia Help Autism: Șansele copiilor cu TSA care locuiesc in mediul rural de a accesa servicii de abilitare/reabilitate, reduse drastic
Articolul următorDe ce este important sa ne vaccinam antigripal anual? Dr. Alexis Cochino, presedintele Asociatiei de Proimunizare, explica