Colegiul Medicilor, despre urmărirea pacienților COVID-19 de către medicii de familie

0
45

Reprezentanții Colegiului Medicilor din România apreciază că propunerea de atribuire pentru medicii de familie a unui număr de 30 de puncte pe persoană infectată urmărită/monitorizată este “chiar ofensatoare”. Și asta pentru că din aceeași sumă alocată pentru servicii s-ar plăti și surplusul de puncte, scăzând astfel valoarea punctului ”per serviciu”.

În plus, potrivit CMR, Guvernul nu a găsit nici până acum soluții să plătească medicilor de familie și personalului angajat stimulentul de risc prevăzut în lege.

De asemenea, reprezentanții CMR susțin că decidenții trebuie să înțeleagă că activitatea cabinetelor de medicina familiei se desfășoară în baza unor contracte de furnizare de servicii cu casele de asigurări sociale de sănătate, iar aceste contracte se încheie respectând o Hotărâre de Guvern care aprobă un Contract Cadru și Norme de aplicare pentru furnizorii de servicii medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

Ad in title

“Hotărârea de Guvern de aprobare a Contractului Cadru și Normele de aplicare, respectă,sau ar trebui să respecte, rezultatul negocierilor dintre Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Colegiul Medicilor din România, reprezentant legal și legitim al tuturor medicilor care furnizează servicii în contract cu CAS, deci nu se pot emite ordine directe către medicii de familie pentru efectuarea unor servicii în afara negocierilor și fără cuprinderea lor în Contractul Cadru și Normele de aplicare a acestuia. Fără parcurgerea acestor etape, orice declarație în spațiul public creează confuzie majoră în rândul populației și îngrijorarea justificată a medicilor de familie”, se arată într-un comunicat al CMR.

De asemenea, potrivit CMR, medicii de familie nu li se poate solicita să facă servicii medicale pentru care nu există posibilitatea de asigurare a protecției împotriva contaminării așa cum s-ar întâmpla la pătrunderea în focarul infecțios cunoscut.

“Echipamentul de protecție – chiar dacă ar exista – nu poate fi folosit pentru că nu există spații și condiții de echipare-dezechipare, decontaminare (duș imediat), de neutralizare a echipamentului, condiții de transport la domiciliu în focar și de la domiciliul pacienților izolați”, se arată în comunicatul CMR.

Mai mult, potrivit aceleiași surse, un medic de familie infectat, deci indisponibilizat pentru pacienții de pe lista sa, ar crea consecințe dezastruoase în lanț privind furnizarea de servicii pacienților respectivi, „s-ar crea un dezechilibru major privind accesul pacienților la servicii medicale în asistența medical primară, având consecințe și pentru celelalte paliere ale sistemului, mai ales pentru unitățile de primire urgență și așa sufocate de solicitări. În plus, absența medicul de familie din mediul rural ar crea efecte și mai dramatice pentru accesul la servicii medicale asiguraților. Medicul de familie poate asigura supravegherea de la distanță a pacienților asimptomatici sau cu simptome minore de pe lista proprie, deci pacienți cunoscuți care nu necesită evaluarea primară a comorbidităților”, susțin reprezentanții CMR.

Articolul precedentGCS: Alte peste 4.000 de cazuri noi de persoane infectate și 73 de decese, de la ultima informare
Articolul următorMai multe percheziții la ministrul sănătăţii francez referitoare la gestionarea crizei sanitare