Colegiul medicilor cere ca sesizarea cazurilor de malpraxis sa nu fie facuta publica

0
184

Identitatea medicilor din Romania acuzati de erori medicale ar trebui pastrata necunoscuta cel putin pana la elucidarea cazurilor, sustine Colegiului Medicilor. Acesta considera ca sesizarea problemelor de malpraxis nu ar trebui facuta publica. Medicii au trimis deja Ministerului Sanatatii un document cu observatii privin proiectul de modificare a legislatiei in materie de malpraxis, care se afla acum in dezbatere publica pana pe 27 august.

Reprezentantii Colegiului Medicilor din Romania sustin ca sesizarea cazurilor de malpraxis nu ar trebui facuta publica, deoarece aceasta este o chestiune personal care priveste doar persoanele vatamate sau urmasii acestora. Potrivit modificarilor propuse de Ministerul Sanatatii, Comisia de malpraxis va putea fi sesizata si de minister, de institutiile din subordinea acestuia, dar si de managerul spitalului in care activeaza medicul acuzat.

in opinia medicilor, modificarile la legea malpraxisului nu vor accelera procedurile de rezolvare a situatiilor de acest gen. in plus, conducerea Colegiului i-a semnalat Ministrului Sanatatii ca modificarile legislative nu ii protejeaza pe medicii acuzati de malpraxis fata de presiunile exercitate de mass-media, asat in conditiile in care aceste presiuni ar putea influenta comisiile de judecata a cazurilor.

Proiectul de act normativ mai prevede si infiintarea unei Comisii speciale de ancheta a cazurilor grave de malpraxis, in cadrul Colegiului Medicilor din Romania. in situatia in care aceasta comisie ar constata o culpa medicala grava, sesizarea organelor de cercetare penala va avea caracter obligatoriu.

Sursa: SanatateaTV

Articolul precedentPersoanele infectate cu HIV-SIDA nu se pot angaja
Articolul următorAdolescentii sunt mai vulnerabili in fata anumitor tipuri de cancer decat adultii