Colaborarea dintre Crucea Roșie Română și Crucea Roșie Italiană, consolidată în contextul intensificării conflictului armat dintre Rusia și Ucraina

0
252
Foto: Facebook/ Crucea Rosie Romana

Crucea Roșie Română alături de Crucea Roșie Italiană a inaugurat, la finele săptămânii trecute, Centrul Național de Coordonare și Comunicații (CNCC) pentru Intervenții la Dezastre; amplasat strategic la depozitele CTPark de pe Autostrada A1, km 13, acesta reprezintă un pas semnificativ în direcția eficientizării răspunsului și intervenției în situații de urgență.

CNCC a fost conceput pentru a facilita colaborarea și comunicarea, atât la nivel intern, cât și în relațiile cu autoritățile și partenerii, în timpul operațiunilor de intervenție la dezastre; echipat cu tehnologie modernă și spații de cazare, aici se vor coordona eforturile umanitare și fluxul de informații relevante în timp util pentru a răspunde eficient în fața situațiilor de urgență.

„Prin inaugurarea acestui Centru, reiterăm angajamentul nostru de a fi mult mai pregătiți și eficienți în fața situațiilor de urgență. Prin sporirea capacității de răspuns, consolidarea colaborării și adaptarea la schimbările din mediul înconjurător, putem contribui la construirea unei lumi mai rezistente și mai sigure pentru toți. Mulțumim Crucii Roșii Italiene pentru acest parteneriat și suntem încrezători că Centrul Național de Coordonare și Comunicații va aduce beneficii semnificative comunităților noastre”, a precizat Adrian Halpert, director general, Crucea Roșie Română, cu acest prilej.

Colaborarea dintre Crucea Roșie Română și Crucea Roșie Italiană, consolidată în contextul intensificării conflictului armat dintre Rusia și Ucraina

Cele două Societăți Naționale au desfășurat acțiuni comune de ajutorare a cetățenilor ucraineni: astfel, în luna mai 2022, a fost inaugurată o bază operațională la Suceava, gestionată în comun de Crucea Roșie Italiană, Crucea Roșie Română și Crucea Roșie Monaco, cu scopul de a asista operațiunile de evaluare, logistică și intervenție umanitară în Ucraina.

După doi ani de activitate, în care au fost depozitate și transportate în Ucraina peste 1.400 de tone de ajutoare umanitare, depozitul din Suceava intră într-o nouă fază, fiind transferat în administrarea Crucii Roșii Române.

Hub-ul din Suceava, format din cinci corturi modulare de 200 de metri pătrați fiecare, a fost demontat și va constitui baza pentru dezvoltarea depozitelor zonale de intervenție în caz de dezastre ale Crucii Roșii Române din județele Iași, Dâmbovița și Covasna.

Centru Național de Instruire pentru voluntarii și personalul propriu al Crucii Roșii din România

Pentru a veni în sprijinul populației în caz de dezastre, Crucea Roșie Română a  inaugurat recent și Centrul Național de Instruire pentru voluntarii și personalul propriu, un spațiu unde se vor organiza sesiuni de training atât fizic, cât și online, contribuind astfel la dezvoltarea și pregătirea continuă a salvatorilor:

“Investițiile în tehnologie, logistică și pregătirea personalului permit Crucii Roșii Române să fie pregătită pentru a face față situațiilor de urgență într-un mod mai eficient. De asemenea, consolidarea capacității locale de răspuns, prin instruirea și echiparea personalului local și prin colaborarea cu comunitățile afectate, poate contribui la dezvoltarea unei abordări mai durabile și mai eficiente în gestionarea dezastrelor”, a declarat  Ignazio Schintu, subsecretar general,  director de operațiuni, urgență și salvare, Crucea Roșie Italiană

Crucea Roșie Română a efectuat în cadrul evenimentului și o simulare pornind de la un scenariu de inundație, în care au fost implicate de la distanță filialele de Cruce Roșie din Călărași, Giurgiu și Teleorman. După simulare, a fost prezentată cea mai mare bucătărie mobilă achiziționată și echipată de Crucea Roșie Română pentru intervenții în situații de urgență.

Centrul Național de Coordonare și Comunicații pentru Intervenții la Dezastre este găzduit de CTP, cel mai mare dezvoltator și proprietar listat de parcuri industriale din Europa, în parcul industrial CTPark Bucharest.

Crucea Roșie Română este cea mai mare organizație umanitară din țară, cunoscută pentru rolul său vital în intervenția în caz de dezastre. Cu o rețea extinsă la nivel național, acționează ca un pilon de sprijin în situații de urgență, oferind ajutor și asistență esențială pentru comunitățile afectate de dezastre. Rolul auxiliar este de a completa eforturile autorităților naționale și locale în intervenția la dezastre; este adesea una dintre primele care răspunde la crize, oferind ajutor imediat și coordonând resursele pentru a răspunde nevoilor urgente ale victimelor. Această intervenție se extinde de la distribuirea de alimente, apă și organizarea de tabere de sinistrați, furnizarea de prim ajutor de bază și suport psihologic pentru cei afectați.

Articolul precedentConstrucția centrului de Psihiatrie Pediatrică de la Spitalul de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”, în linie dreaptă
Articolul următorOncoHelp: Cancerul de stomac, din cauza alimentelor acide sau condimentate – mit sau realitate?